Hoppa till huvudinnehåll

Håll ordning på vattenslangen med en hängare

En snickrad ställning för en vattenslang.
På vintern kan snöskottan hänga gär. En snickrad ställning för en vattenslang. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),Snickeri,träarbeten,trädgårdsskötsel (arbete),bevattning,Vattenpost

Det är varken särskilt praktiskt eller snyggt med en trädgårdsslang som ligger i en stökig härva i gräset. Och slanghängarna i plast har oftast en ganska trist design. Att snickra en egen slanghängare i trä är inte speciellt svårt eller dyrt. Och trädgårdsarbetet känns mycket roligare när man håller ordning på sina saker.

Utgångsläget var att hängaren skall vara väggfast, snygg och enkel att bygga. Några lister blir en konsol som slangen skall vinglas upp på. Jag har valt mönstret av en fisk som dekoration eftersom jag tycker att det passar bra som symbol för vatten. Ett liknande mönster har jag sett på nedre delen av ett räcke i ett gammalt trähus.

Man kan måla slanghängaren samma färg som huset om man inte vill att den skall synas så mycket. Eftersom den här är dekorativ är den vitmålad precis som många av de andra trädekorationerna på Strömsövillan.
Såna här konsoler kan man ha för lite olika ändamål på hus- och uthusfasaden, för att hänga upp allt från cyklar till snöskottor på.

Gör såhär:

1. Såga till alla delar.
2. Såga ut rundningar och dekorationer i konsoldelarna.

IhopmonteradFörsänk och skruva ihop
3. Förborra och försänk.
4. Skruva ihop konsolen.

MönstretFiskhalva
5. Såga dekorationsbrädan konisk och med rundade hörn.
6. Såga ut formen av en halv fisk i brädan.

Fäst dekorationsbräderna
7. Skruva fast brädan i konsolen.

Montera
8. Måla slanghängaren.
9. Skruva fast konsolerna i väggen.