Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Mittrabatten, del 1/2

I den lilla trädgårdshelheten på Strömsö, som håller på att byggas upp intill gungan och kryddträdgården, har vi nu kommit fram till mittrabatten. Hittills har vi anlagt en damm med planteringar, ett grönsaksland, en bro, en pergola och ett staket. Vi började med halva mittrabatten, den delen som ligger närmast kryddträdgården.
Denna halva ska bli blommande och frodig med ett golv av marktäckande växter, alla av samma sort, som ska växa ihop till en tät matta. Indiankrassen, som får välla ut över grusgången, har inspirerats av Monets fantastiska trädgård. Alla växter ska tåla en hel del sol och en aning torka. Den andra halvan kommer att ge ett helt annat intryck. Före vi jämnade ut mullen i rabatten gjorde vi ett lågt kantstöd av rönnsly, som fodrades med mossa för att hålla mullen på plats ner mot dammen. Beskrivning finns längre ner på sidan.


Material:

  bra trädgårdsjord
  kratta
  grävspade
  planteringsspade
  trädgårdsgödsel
  vatten
  stödkäppar
  långa rönnslykvistar

Växter:

  hängkaragan, Caragana arborescens `Pendula´, 3 st
  blodnäva, Geranium sanguineum, 35 st
  indiankrasse, Tropaeolum majus, 7 st


Så här gör du:
- Mullen, som ska vara minst 40 cm djup för perenner och ca 60 cm djup för mindre prydnadsträd, gödslas enligt anvisningarna på förpackningen. Gödseln vänds in i mullen och mullytan krattas jämn.


- Först planteras de små prydnadsträden, 3 st hängkaraganer, i en rak linje. Häll gärna vatten i planteringsgroparna. Om du har ett blåsigt läge bör du stöda träden med ordentliga stödkäppar tills träden har rotat sej ordentligt. Hängkaraganernas kronor får så småningom växa ihop, men ändå inte så tätt att de skaver varandras grenar. Detta kan senare avhjälpas genom beskärning.


- Därefter placeras blodnävorna ut på sin plats litet huller om buller, inte i raka rader. Ett mellanrum på ca 25 cm mellan plantorna är lämpligt för att de fort skall växa ihop. Ta bort krukorna och plantera dem.
- Området närmast grusgången intill kryddträdgården planteras med indiankrasse ( 7 st ). Det var höst när vi planterade mittrabatten, så vi väntade till våren innan vi kunde plantera indiankrassen eftersom den är ettårig.


- Till sist skall planteringen vattnas ordentligt! Kolla genom att gräva litet med spaden hur djupt vattnet har sjunkit. Det skall vara fuktigt ända ner till rötterna! Fortsätt vattna med jämna mellanrum, flera veckor, ända tills alla växter har rotat sej.


Kantstöd av rönnsly och mossa
- Slå grova stödkäppar, ca 4 cm tjocka, stadigt ner i marken med ett mellanrum på ca 60 cm längs rabattens kant. Höjden på stödkäpparna beror på hur hög mullnivån är i rabatten. Övre kanten ska vara i jämn höjd med mullytan när flätningen är klar. Kantstödet behöver inte vara helt rak utan kan gå i kurvor.
- Fläta in några långa rönnslykvistar vågrätt, så att de ligger turvis innanför och utanför stödkäpparna. Ju längre kvistarna är desto lättare är det att fläta.
- Följande varv flätar du tvärtom, turvis utanför och innanför stödkäpparna. Variera tjockleken på rönnslykvistarna i början och i slutet så att kantstödet blir så jämnt som möjligt. Tryck till flätningen nu och då uppifrån så att det blir alldeles tätt.
- Avsluta genom att lämna en liten bit av stödkäpparna oflätade upptill. Klipp bort små kvistar som spretar åt fel håll.
- När kantstödet är klart kan det fodras med sjok av mossa på insidan, så att ingen mull kan tränga igenom. Svart fiberduk kan också användas, men får då inte synas genom flätningen.
TIPS!
Området med indiankrasse kan du variera varje år genom att plantera in eller direktså någon annan sorts sommarblomma.
Växter som har odlats i kruka, s k container-plantor, kan man plantera från tidig vår till sent på hösten. I juli - augusti kan det dock vara så varmt att man måste vara extra noga med vattnandet!

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.