Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Mittrabatten, del 2/2

Catharina

Emedan den första halvan av mittrabatten blev färggrann och frodig, ville Catharina att denna halva skulle bli lugnt grön och meditativ, litet som ett japanskt rum. Mossgolv och stenar med ett tak av körsbärsgrenar. Även den japanska lyktan av betong har nu en given plats. Dessutom kom den finurliga springbrunnen på plats vid dammen.

Mossan är mjuk och skön
Material:

  Ogödslad och okalkad torv
  Stora sjok av mossa
  Ett par stora stenar
  Kratta
  Spade

Växter:

  Surkörsbär, Prunus cerasus `Fanal´, 1 st
  Surkörsbär, Prunus cerasus `Schalin´, 1 st
  Blå-en, Juniperus squamata `Blue Swede´, 1 st

OBS!
Många mossarter är fridlysta i Finland, så dem får man inte alls plocka från naturen. För övriga arter måste man ha markägarns tillstånd för att plocka. Det lönar sej att fråga i blomsterhandlar efter odlad mossa.
Dessa mossor är fridlysta i hela landet:
- Grön sköldmossa, Hårklomossa, Käppklomossa, Långskaftad svansmossa, Nordisk klipptuss, Vedkvastmossa och Vedtrådmossa

Körsbärsträd och blå-en
Så här gör du:
- Plantera först körsbärsträden och blå-enen på sina respektive ställen. Slå gärna ner ordentliga stödkäppar intill träden.

TorvStenarna på plats
- Lyft de stora stenarna på plats.
- Bred ut den ogödslade och okalkade torven i ett ca 5 cm tjockt lager. Kratta ytan alldeles jämn. Torven är ett bättre etableringsunderlag för mossan än enbart mull eftersom mossa i naturen trivs där jorden är sur. Vattna torvskiktet ordentligt, det får bli alldeles blött.

Mossan på plats
- Nu lägger du sjoken av mossa tätt intill varandra så att de täcker hela ytan som en grön matta. Forma mossan efter rabattens kant så att kanten blir jämn och snygg.

VattnaHärligt för tårna
- Som alltid när man planterar växter skall de hållas fuktiga flera veckor ända tills de har rotat sej. Mossan skall också fuktas ordentligt varje dag tills den har etablerat sej.

Springbrunn av vattenkanna:

Springbrunn av vattenkanna
Material:

  Stor vattenkanna, förzinkad
  Vattenpump för dammar
  Genomskinlig plastslang
  Silvertejp
  Några stenar

Hål för slang
Så här gör du:
- Skaffa en vattenpump och slang med passande dimension som motsvarar storleken på din damm.
- Slå hål för vattenslangen på vattenkannans baksida under handtaget.

Slangen genom pipen och tejpa fast
- Tag av vattenkannans stril. Träd in slangen i hålet du gjorde på baksidan och upp genom vattenkannans pip så att slangen kommer ut ca 1 cm.
- Dra tejp runt ändan på pipen och slangen. Sätt på strilen.

Fint blev det!
- Lägg några stenar som tyngd i vattenkannan och placera den på sin plats bredvid dammen.
- Kolla att plastslangen sitter ordentligt fast på vattenpumpen innan pumpen sänks ner i dammen.
- Göm plastslangen bland växtligheten så att den blir så osynlig som möjligt.
- Så är det bara att koppla på strömmen till vattenpumpen och njuta!

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.