Hoppa till huvudinnehåll

Christer Kihlman och idealen

I Veckans Puls frågar man om Christer Kihlman har gett upp sina samhälleliga ideal och vänt sig till egen njutning.

Christer Kihlman (född 1930) kommer själv från en borgerlig miljö, men då han flyttade ut och blev familjefar märkte han samhällets ojämlikhet.

Då såg samhället alldeles annorlunda ut. Men kulturklimatet var annorlunda, man lyssnade på författare och intellektuella, menar Christer Kihlman.

Det blev våldsamma reaktioner mot Kihlmans böcker, t.ex. Se upp Salige, Blå modern och Dyre prins där Kihlman gör upp med småstäder, familjeförhållanden och visar på människosjälens avgrunder. I Människan som skalv introducerade han bekännelselitteraturen i Svenskfinland.

Den ideologiska diskussionen finns inte längre på 1980-talet, menar Kihlman i den här intervjun.

På 1980-talet skrev Kihlman om sina egna resor till sydamerika. I sina reportageböcker därifrån närmar han sig på ett mer romantiskt sätt samhället och naturen. Tom Backmansson frågar Kihlman om det. Kihlman svarar att han är 20 år äldre.

Dessutom talar han om reaktionen på Dyre prins (1975), som var så hätsk och otäck i Finland (i Sverige fick den god kritik), att han tappade lusten att skriva om svenskfinland. Han reste i stället till Argentina. Men att han gett upp sina ideal håller han inte med om.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet