Hoppa till huvudinnehåll

Fredsmarscher och feminister

Kvinnokamp har ju existerat i årtusenden, säger feministerna vid Femkampen.

Det är Carita Nyström, Anita Grönberg och Kristina Stenstrand som diskuterar. De säger att det är viktigt att hela tiden ifrågasätta och bearbeta, att påverka historieskrivningen.

De manliga desillusionerade männen påstår att sjuttiotalet var ett decennium då inget hände, men för kvinnornas del hände det en massa. Särskilt litteraturen var viktig.

Ett essentiellt tankesätt om kvinnan som den livgivande genomsyrar de här kvinnornas diskussion. Carita Nyström påpekar att fredsarbetet är mycket viktigt för feminismen. Det har att göra med att vårda, ta hand om och föda barn. Men det är också viktigt att ta med det ekologiska tänkandet och alternativa rörelser, fortsätter hon.

Vi ser också arkivbilder från marscher för fri abort och av arbetarkvinnor, som man ju ville ha med i kampen.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet