Hoppa till huvudinnehåll

Med cykel genom Finland

Taisto Jalamo gör en cykelfärd från Torneå till Helsingfors. Det är en också en färd efter det äkta; äkta arbetare, äkta zigenare och äkta politiskt medvetna och vackra kvinnor.

Med cyklisten Taisto Jalamo färdas vi nära marken och människorna i norra Finland. Vi får se bilder och landskap från ett Finland som inte visades för alla.

Cyklisten Taisto Jalamo cyklar fram i enslig suveränitet och kopplar allt han upplever och ser till sin ideologi. "Det är så jävla lätt att få kontakt med arbetare", menar han, där han talar med skogsarbetare, bönder och andra.

Han intervjuar också romer om deras resande liv.

Mot slutet av sin resa träffar Taisto förstås en ung och vacker kvinna. Med henne försöker han diskutera politik och romernas tillstånd.

I den här dokumentären framträder bildspråk, tematik och symboler från 1960 och 1970-talets filmvärld tydligt.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet