Hoppa till huvudinnehåll

Väktare fick villkorligt för misshandel

Den väktare som misshandlade en iranskfödd man i polishäktet i Böle i augusti i fjol har fått en villkorlig dom.

Den 55 år gamle väktaren dömdes till 80 dygn villkorligt fängelse för misshandel och brott mot tjänsteplikt. Väktaren förnekade sin skuld i tingsrätten.

Enligt åklagaren slog väktaren iraniern med knytnäven i huvudet, medan en annan väktare höll offret liggande på betonggolvet i häktet. Den andre väktaren åtalades inte.

Den misshandlade mannen dömdes också till 20 dagsböter för motstånd mot tjänsteman och excess i nödvärn. Händelsen spelades in på polisens säkerhetskamera, och ärendet utreddes i all tysthet för ett år sedan.

Den misshandlade ville att båda väktarna skulle bestraffas. Han säger att han fick omfattande skador i ansiktet och i balanssinnet. Dessutom förlorade han luktsinnet.

Informationsgången utreds

Misshandelsfallet utreddes i all tysthet. Chefen för Helsingfors polisinrättning Jukka Riikonen fick information om fallet först då det redan hade varit uppe i tingsrätten.

Polisöverdirektör Markku Salminen berättade i tisdags att han själv fick läsa om fallet i kvällstidningarna i början av veckan.

Helsingfors polisinrättning har inlett tjänstemannarättsliga åtgärder och bett centralkriminlapolisen utreda avbrottet i informationsgången.

Eftersom fallet i fråga var så allvarligt borde polisinrättningens lednig ha fått information om saken. Nu kunde ledningen inte genast besluta om eventuella tjänstemannarättsliga följder.

Eftersom polisinrättningens ledning inte hade information om saken, kunde inte heller den högsta polisledningen informeras.

Centralkriminalpolisen och Helsingfors åklagarämbete ska nu utreda om man har begått brott då polisledningen inte informerades. Samtidigt ska man utreda om andra brott mot tjänsteplikten har begåtts
(Av Peter Sjöholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen