Hoppa till huvudinnehåll

Doris Lessing skriver om verkligheten i memoarer och politisk sci-fi

Doris Lessing skriver om verkligheten både när hon skriver renodlad science fiction och memoarer om sitt liv. Med sitt glasklara intellekt vill hon förstå vår värld genom att tränga bakåt i sin uppväxt eller genom att försöka se på den genom intelligenta varelser i rymden.

Doris Lessing (1919-2013) föddes i Persien (Iran) och växte upp i Sydrhodesia (nuv. Zimbabwe). Hon lämnade Afrika 1949 och flyttade till London där hon gav ut sin första roman The Grass is Singing (1950).

Den bok som många anser vara hennes allra starkaste och viktigaste är The Golden Notebook (Den femte sanningen) från 1961. Det är en roman om politik, psykisk hälsa och förhållandet mellan män och kvinnor.

Många av Lessings läsare blev besvikna då hon övergick till science fiction, men Lessing menar att fantasy gör att man kan se på världen på ett mera distanserat och kanske klartänkt sätt.

I Veckans puls 1982 diskuterar hon på vilket sätt böckerna om Shikasta och Canopus är science fiction, men samtidigt djupt politiska böcker.

Lessing hade skrivit dystopiska inslag redan i "Staden med fyra portar" (1969, sista delen i bokserien Våldets barn som omfattar fem romaner), men det var med rymdeposet Shikasta (1979) som Lessing tog steget fullt ut till science-fiction. Shikasta kom att bli inledningen till en serie om fem böcker med samlingstiteln "Canopus in Argos: Archives" (ungefär Ur arkiven från Canopus i Argo).

"Jag tror inte att det finns intelligenta varelser i rymden, men jag använde det greppet för att se hur jorden skulle förefalla för en dylik" säger hon i intervjun.

Doris Lessings böcker är ofta delvis självbiografiska. Hon beskriver sina upplevelser i Afrika, politik och hur kultur, kön och folk påverkar en.

Men det var först när hon blev äldre som hon blev en traditionell memoarskriverska enligt Keijo Koivula som träffade henne i Göteborg 1996.

"Som ung är man så rädd, hysterisk och osäker" säger Lessing i intervjun. Tatiana Sundgren som har läst Under huden (1994) håller med, och säger att mycket av det Lessing skriver om har funnits i hennes romaner.

Den 88-åriga Doris Lessing tilldelades Nobelpriset i llitteratur 2007. Lessing själv kommer släpandes på matkassar och möter journalisterna med repliken: "Are you photographing something?" När hon får höra nyheten är reaktionen: "Oh, Christ!". Nalle Nyberg på Akademiska bokhandeln är nöjd: "Henne kan man sälja. Och läsa". Märta Tikkanen har beundrat Lessing länge. Hon tror att Lessing fick Nobelpriset först nu eftersom många inte förstått sig på hennes böcker om science fiction. Tikkanen förstår inte dem heller, hon har inte ens läst dem.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet