Hoppa till huvudinnehåll

Färga garn med växten vejde

Lee med en knippe vejde

Vejde odlades i norden redan på järnåldern. I det medeltida Europa var vejde den näst viktigaste handelsvaran efter vin, men förlorade sin betydelse i slutet på 1500-talet efter att indigon började importeras från Indien. Vejden liknar Indigon och av vejden kan man få ett indigopigment. Historiskt var vejdefärgning en mycket komplicerad process med hemliga recept som endast några få hantverkare kände till.
Nu har intresset återuppstått och vejde odlas speciellt i Frankrike. Konsthantverkare Anna Vasko har odlat vejde i liten skala på Västerby gård i Ekenäs. För att färga med vejde krävs att du odlat vejden själv men det går också att beställa färgen i pulverform. Vejde växer vilt vid vissa stränder men den är så ovanlig så man ska inte plocka den.
» Se också hur Lee med gaffelvirkning gör en halsduk av garnet

Lee och Anna Vasko
Det här behöver du:

  vejde
  vatten
  soda
  natriumhydrosulfit
  yllegarn
  ättika

Plocka
Så här gör du:
1. Vejden är en tvåårig växt som blommar och producerar frön andra året. Den kan skördas flera gånger under sommaren och det är i bladen som färgen finns. Plocka bladen så att roten blir kvar och ger ny skörd. Bladen bör genast användas efter skörd eftersom förstadiet av indigopigmentet lätt går förlorad om inte vejden hanteras rätt.

Skölj
2. Skölj av bladen med vatten.

Låt stå i kokande vatten
3. Koka upp vatten i kastrull. Sätt bladen i en plasthink och häll på vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te.

Sila bort växtdelarna
4. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan.
5. Tillsätt soda för att höja ph-värdet till 9-10. Färgen blir nu grön.

Häll vätskan av och an mellan två kärl
6. Häll vätskan av och an mellan två kärl för att blanda in syre. Färgen blir mer blågrön. Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag.

Tillsätt natriumhydrosulfit
7. Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca. 5 gram natriumhydrosulfit (natriumditionit) per liter, försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.
8. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning.

Blötlägg
9. Blötlägg yllegarnet i kallt vatten, för att det ska kunna dra till sig färgen bättre.
10. Krama ur de blötlagda garnen och sätt försiktigt ner dem i färgbadet. Rör om lite försiktigt. Garnet blir först gulgrönt.

Lufta
11. Lyft upp garnet i luften och krama ur försiktigt. När det kommer i kontakt med luftens syre oxiderar pigmentet tillbaka till sin blåa indigoform.
12. Skaka garnet i luften så att det luftas och blir alldeles blått. Låt det lufta till sig ca 30 min så att den blåa färgen blir intensivare.

Låt torkaLee är fascinerad
13. Skölj garnet i vatten och tillsätt lite ättika i sista sköljningen.
14. Häng på tork.

(Expert: Lee Esselström)

 • Fredrik Åbacka lyssnar på svenska lärarrekryterare

  Jakten på den finlandssvenska läraren

  Finlandssvenska lärare är heta i Sverige

  Är du färdigutbildad lärare och pigg på att röra på dig har du en guldsists just nu. I våg efter våg dyker svenska rekryterare upp på olika håll i svenskfinland för att försöka dra de världsberömda finska pedagogerna till de svenska skolorna. I måndags höll de en värvningssession i Vasa med representanter från Malmö, Örebro och Eskilstuna.

 • Y-tåget stannar på Sjundeå station.

  Överraskning i Sjundeå: Många miljoner plus

  Överskottet blev drygt 2,7 miljoner euro.

  Sjundeås bokslut för 2016 blev betydligt bättre än väntat och visar ett överskott på drygt 2,7 miljoner euro. Summan motsvarar 9 sena kvällståg till Västnyland.

 • Novias flagga på Brändö i Vasa.

  Novia startar ny utbildning i automationsteknik

  Utbildningen tar emot 20 studerande.

  Yrkeshögskolan Novia i Vasa inleder en en ny magisterutbildning på engelska inom automationsteknik. Det har visat sig att näringslivet i Vasaregionen har efterfrågat en dylik utbildning.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.