Hoppa till huvudinnehåll

Färga garn med växten vejde

Lee med en knippe vejde

Vejde odlades i norden redan på järnåldern. I det medeltida Europa var vejde den näst viktigaste handelsvaran efter vin, men förlorade sin betydelse i slutet på 1500-talet efter att indigon började importeras från Indien. Vejden liknar Indigon och av vejden kan man få ett indigopigment. Historiskt var vejdefärgning en mycket komplicerad process med hemliga recept som endast några få hantverkare kände till.
Nu har intresset återuppstått och vejde odlas speciellt i Frankrike. Konsthantverkare Anna Vasko har odlat vejde i liten skala på Västerby gård i Ekenäs. För att färga med vejde krävs att du odlat vejden själv men det går också att beställa färgen i pulverform. Vejde växer vilt vid vissa stränder men den är så ovanlig så man ska inte plocka den.
» Se också hur Lee med gaffelvirkning gör en halsduk av garnet

Lee och Anna Vasko
Det här behöver du:

  vejde
  vatten
  soda
  natriumhydrosulfit
  yllegarn
  ättika

Plocka
Så här gör du:
1. Vejden är en tvåårig växt som blommar och producerar frön andra året. Den kan skördas flera gånger under sommaren och det är i bladen som färgen finns. Plocka bladen så att roten blir kvar och ger ny skörd. Bladen bör genast användas efter skörd eftersom förstadiet av indigopigmentet lätt går förlorad om inte vejden hanteras rätt.

Skölj
2. Skölj av bladen med vatten.

Låt stå i kokande vatten
3. Koka upp vatten i kastrull. Sätt bladen i en plasthink och häll på vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te.

Sila bort växtdelarna
4. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan.
5. Tillsätt soda för att höja ph-värdet till 9-10. Färgen blir nu grön.

Häll vätskan av och an mellan två kärl
6. Häll vätskan av och an mellan två kärl för att blanda in syre. Färgen blir mer blågrön. Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag.

Tillsätt natriumhydrosulfit
7. Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca. 5 gram natriumhydrosulfit (natriumditionit) per liter, försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.
8. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning.

Blötlägg
9. Blötlägg yllegarnet i kallt vatten, för att det ska kunna dra till sig färgen bättre.
10. Krama ur de blötlagda garnen och sätt försiktigt ner dem i färgbadet. Rör om lite försiktigt. Garnet blir först gulgrönt.

Lufta
11. Lyft upp garnet i luften och krama ur försiktigt. När det kommer i kontakt med luftens syre oxiderar pigmentet tillbaka till sin blåa indigoform.
12. Skaka garnet i luften så att det luftas och blir alldeles blått. Låt det lufta till sig ca 30 min så att den blåa färgen blir intensivare.

Låt torkaLee är fascinerad
13. Skölj garnet i vatten och tillsätt lite ättika i sista sköljningen.
14. Häng på tork.

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.