Hoppa till huvudinnehåll

Färga garn med växten vejde

Lee med en knippe vejde

Vejde odlades i norden redan på järnåldern. I det medeltida Europa var vejde den näst viktigaste handelsvaran efter vin, men förlorade sin betydelse i slutet på 1500-talet efter att indigon började importeras från Indien. Vejden liknar Indigon och av vejden kan man få ett indigopigment. Historiskt var vejdefärgning en mycket komplicerad process med hemliga recept som endast några få hantverkare kände till.
Nu har intresset återuppstått och vejde odlas speciellt i Frankrike. Konsthantverkare Anna Vasko har odlat vejde i liten skala på Västerby gård i Ekenäs. För att färga med vejde krävs att du odlat vejden själv men det går också att beställa färgen i pulverform. Vejde växer vilt vid vissa stränder men den är så ovanlig så man ska inte plocka den.
» Se också hur Lee med gaffelvirkning gör en halsduk av garnet

Lee och Anna Vasko
Det här behöver du:

  vejde
  vatten
  soda
  natriumhydrosulfit
  yllegarn
  ättika

Plocka
Så här gör du:
1. Vejden är en tvåårig växt som blommar och producerar frön andra året. Den kan skördas flera gånger under sommaren och det är i bladen som färgen finns. Plocka bladen så att roten blir kvar och ger ny skörd. Bladen bör genast användas efter skörd eftersom förstadiet av indigopigmentet lätt går förlorad om inte vejden hanteras rätt.

Skölj
2. Skölj av bladen med vatten.

Låt stå i kokande vatten
3. Koka upp vatten i kastrull. Sätt bladen i en plasthink och häll på vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te.

Sila bort växtdelarna
4. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan.
5. Tillsätt soda för att höja ph-värdet till 9-10. Färgen blir nu grön.

Häll vätskan av och an mellan två kärl
6. Häll vätskan av och an mellan två kärl för att blanda in syre. Färgen blir mer blågrön. Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag.

Tillsätt natriumhydrosulfit
7. Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca. 5 gram natriumhydrosulfit (natriumditionit) per liter, försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.
8. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning.

Blötlägg
9. Blötlägg yllegarnet i kallt vatten, för att det ska kunna dra till sig färgen bättre.
10. Krama ur de blötlagda garnen och sätt försiktigt ner dem i färgbadet. Rör om lite försiktigt. Garnet blir först gulgrönt.

Lufta
11. Lyft upp garnet i luften och krama ur försiktigt. När det kommer i kontakt med luftens syre oxiderar pigmentet tillbaka till sin blåa indigoform.
12. Skaka garnet i luften så att det luftas och blir alldeles blått. Låt det lufta till sig ca 30 min så att den blåa färgen blir intensivare.

Låt torkaLee är fascinerad
13. Skölj garnet i vatten och tillsätt lite ättika i sista sköljningen.
14. Häng på tork.

(Expert: Lee Esselström)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.