Hoppa till huvudinnehåll

Gaffelvirkning

Virkningen knappt påbörjad

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Gaffelvirkning är en gammal teknik som kan göras på lite olika sätt och användningsändamål. Här använder Lee ett ganska grovt garn som är växtfärgat. Det blåa granet är färgat med vejde i olika starka färgbad, det gula med tagetes och det gröna är vejde + renfana. Det här blir en halsduk enligt mycket enkel modell.
» Se också hur Lee var med om att färga garn med vejde

Lee med den U-formade virkgaffeln
Det här behöver du:

 • garn
 • virknål, grovleken anpassas efter garnet
 • (virk)gaffel, finns att köpa där du kan köpa garn

1. Se instruktionsvideon för att få grepp om början och arbetets gång.

Gaffeln fullvirkad
2. Virka så många maskor du önskar/ som ryms på gaffel och dra sen maskorna av gaffel och fortsätt genom att trä i de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt till önskad längd.Trä på de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt
3. Ta av garnet när du är nöjd med längden. Räkna maskorna och gör flera längder i önskade färger. Med remsorna kan man göra många olika saker t.ex. sammanfoga med luftmaskor och göra blommor etc. Men om man vill ha raka längder för t.ex. halsduk eller pläd kan man göra enligt nedan.Sammanfoga remsor
4. Remsorna fogas samman genom att man lägger dem vågrätt den ena ovanför den andra och trär i virknålen genom de två först öglorna på den översta raden på den understa remsan och sedan hämtar två öglor från den övre remsans nedre kant och så drar man genom och tar turvis två par öglor från remsorna och flätar på så sätt ihop längderna.

5. Sammanfoga alla remsor du vill ha med till önskad bredd på ditt arbete.

Långsidorna uppsnyggade
6. Långsidorna på halsduken har Lee avslutat genom att göra ett omslag om två öglor, virka två luftmaskor, omslag om två öglor osv. På så sätt ser kanten mer avslutad ut. detta kan också göras på många olika sätt och med variationer beroende på önskemål. Testa dig fram!

7. Kortsidorna på halsduken snyggades upp med fasta maskor. Här kan man också göra t.ex. fransar om man vill.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.