Hoppa till huvudinnehåll

Gaffelvirkning

Virkningen knappt påbörjad

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Gaffelvirkning är en gammal teknik som kan göras på lite olika sätt och användningsändamål. Här använder Lee ett ganska grovt garn som är växtfärgat. Det blåa granet är färgat med vejde i olika starka färgbad, det gula med tagetes och det gröna är vejde + renfana. Det här blir en halsduk enligt mycket enkel modell.
» Se också hur Lee var med om att färga garn med vejde

Lee med den U-formade virkgaffeln
Det här behöver du:

 • garn
 • virknål, grovleken anpassas efter garnet
 • (virk)gaffel, finns att köpa där du kan köpa garn

1. Se instruktionsvideon för att få grepp om början och arbetets gång.

Gaffeln fullvirkad
2. Virka så många maskor du önskar/ som ryms på gaffel och dra sen maskorna av gaffel och fortsätt genom att trä i de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt till önskad längd.Trä på de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt
3. Ta av garnet när du är nöjd med längden. Räkna maskorna och gör flera längder i önskade färger. Med remsorna kan man göra många olika saker t.ex. sammanfoga med luftmaskor och göra blommor etc. Men om man vill ha raka längder för t.ex. halsduk eller pläd kan man göra enligt nedan.Sammanfoga remsor
4. Remsorna fogas samman genom att man lägger dem vågrätt den ena ovanför den andra och trär i virknålen genom de två först öglorna på den översta raden på den understa remsan och sedan hämtar två öglor från den övre remsans nedre kant och så drar man genom och tar turvis två par öglor från remsorna och flätar på så sätt ihop längderna.

5. Sammanfoga alla remsor du vill ha med till önskad bredd på ditt arbete.

Långsidorna uppsnyggade
6. Långsidorna på halsduken har Lee avslutat genom att göra ett omslag om två öglor, virka två luftmaskor, omslag om två öglor osv. På så sätt ser kanten mer avslutad ut. detta kan också göras på många olika sätt och med variationer beroende på önskemål. Testa dig fram!

7. Kortsidorna på halsduken snyggades upp med fasta maskor. Här kan man också göra t.ex. fransar om man vill.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.