Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på Steen Christensen

När man fick ut namnet och bilden på Steen Christensen räckte det inte många timmar innan man grep honom i Tavastehus.

Tre dagar efter polismorden fick polisen en ledtråd som ledde till en lösning. Man fick reda på att rånaren med sannolikhet var en dansk vid namn Steen Christensen, som bodde ett kvarter ifrån brottsplatsen.

När polisen stormade lägenheten hittade man kläderna som rånaren använt, mordvapnet och ett fotografi av Steen Christensen som tagits på färjan mellan Stockholm och Helsingfors.

Steen Christensen var en våldsbrottsling och rånare, som rymt från fängelset i Danmark. Han definerades som mycket farlig.

När namnet Steen Christensen kom till allmänheten mindes en apotekare i Tavastehus en kund med det namnet.

Samma dag stormade polisen hotell Vaakuuna i Tavastehus där Christensen hade tagit in på namnet Kim Andersen. Gripandet gick lugnt till och Christensen erkände genast. Han hade försökt fly när polisen kom, men greps 200 meter från hotellet.

I vidare förhör fick man reda på mera om mordet och Christensens flykt. Christensen påstod att han skjutit det första skottet av misstag.

I det sista klippet hörs i TV-nytt en radiointervju med Steen Christensen två månader före rånet, där Christensen påpekar att han aldrig skulle kunna skjuta någon.

Läs mera:

Steen Christensen och polismorden 1997

Natten mot den 22 oktober 1997 sköts två poliser brutalt ned efter ett hotellrån i Helsingfors. Rånaren flydde och jakten satte igång. Tre dagar senare greps dansken Steen Christensen i Tavastehus.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.