Hoppa till huvudinnehåll

Garva fiskskinn

Simmande lax
Simmande lax. Simmande lax Bild: Hans-Petter Fjeld/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License fiske
Hatt av garvat fiskskinn

Bruket av fiskskinn har uråldriga traditioner i samhällen med anknytning till vatten. Runtom i världen, från Asien till Norden har man använt fiskskinn i klädedräkterna. Lotta Rahme från Sigtuna har studerat fiskskinnsgarvning bland annat hos Inuiter i Kanada och lärde Lee garva fiskskinn med bark.


Det finns många olika garvningsmetoder men här är det recept som användes i programmet. Olika fiskskinn ger olika resultat, här har vi använt lax men det går också att använda t ex gädda, abborre eller ål.

Med garvat läder menas i allmänhet en hud preparerad så att den i fuktigt tillstånd i möjligaste mån motstår förruttnelse och i torrt tillstånd äger den råa hudens styrka, smidighet och böjlighet.
För att kunna använda fiskskinn till olika produkter krävs det att man först garvar skinnet, det kan göras med olja eller bark. Olja ger ett vitare skinn och barken ett brunare. Efter garvning och torkning återfettas skinnet och sedan ska det mjukgöras.

Fiskskinn - garvning och sömnad


Boktips

Lotta Rahme har också skrivit en bok om ämnet:
Fiskskinn - garvning och sömnad med traditionella metoder (2006)

Garvning på gång


Det här behöver du till ett barkbad:

    sälgbark
    laxskinn
    salt

    Recept för ½ kg dropptorra fiskskinn (ca 6 laxsidor 60 cm långa)
    2-2/2 kg torkad bark

Flis av sälgbark


Så här gör du:

Sälgbarken tas från fällda träd fällda på våren när saven står som högst så att syran är som starkast. Kör sälgbarken i en kompostkvarn så att den mals till flisor.
Koka ½ kg sälgbark med 4 liter vatten. Använd inte järngryta och helst inte Vattenledningsvatten som kan innehålla rost. Låt det koka upp och koka minst en timme.

Kokt bark


Sila bort barken så att vätskan kan stå och svalna till 20 grader.
Ta hälften av den kokta lagen och blanda med lika mycket vatten till första badet (dvs 2 + 2). Blanda i 200g salt i barkbadet.

Fjälla skinnetFiskskinnet förvaras i en saltlösning


Preparera fiskskinnet medan badet svalnar. Ta bort alla rester på insidan av skinnet, t ex med hjälp av en liten spackel som slipats rund i kanterna.
Fjälla fiskskinnet. Det går bra att göra med en isskrapa.

Lägg till salt i barklagen


Lägg i det avrunna skinnet i barkbadet. Rör om de första 10 minuterna och sedan varje halvtimme under 3-4 timmar. Om du börjar på kvällen så kan skinnen stå i barklagen över natten. Låt det stå i rumstemperatur.
Tillsätt sen hälften av den kvarvarande barklagen och fortsätt röra om varje timme under 3-4 timmar.
Tillsätt resten av lagen.

Skinnet i barklagsbad


Koka mer barklag och fortsätt att byta ut 1/3 av badet mot färsk barklag en gång per dygn. Du behöver inte blanda i salt mer än första gången. Man måste röra om minst en gång per dag annars möglar badet vilket gör att skinnen blir svårare att få mjuka. Efter 6-8 dygn är ett relativt tunt fiskskinn genomgarvat.

Skinnet får färg av barklagen


Skinnen läggs sedan i ett avslutande nykokt starkt barklag. Temperaturen kan nu vara upp mot 25 grader. Barklagen fungerar som en konservering när skinnet är färdiggarvat. Genom att skära ett snitt i skinnet kan man se om det ä färdiggarvat, när snittet är helt igenom ljusbrunt är skinnet färdiggarvat.
Skölj ur de färdiggarvade skinnen i 25-graders vatten och krama ur.

Återfettning:

Fettningsbad
Räcker till 4-5 dropptorra skinn:

    ½ liter vatten
    1 dl oliv eller rapsolja
    2 äggulor
    1 tsk såpa

Blandningen bör vara högst 25 grader.

Gnugga och krama ur


Blanda ihop ingredienserna och lägg ner skinnen. Gnugga dem lätt i 5-10 min. Krama ur och häng på tork eller bre ut på en skiva. I soligt väder torkar skinnet på ett par timmar annars på några dagar. Skinnen ska dock inte vara helt torra när man börjar med nästa fas utan bara lätt fuktiga när mjukgörningen påbörjas.

Mjukgörning:

Skinnet får bearbetas rätt hårdhänt


Mjukgörningen är en väldigt viktig del av garvningen. När skinnen bearbetas separeras fibrerna och mellanrummen fylls av luft. Fiskskinn är mindre elastiska än hudar från däggdjur och svårare att mjukgöra. När skinnen torkat något men ej stelnat är det dags att påbörja mjukgörningen. Mjukgörningen sker i flera omgångar, om skinnet hinner bli för torrt emellanåt så kan man fukta det lite med en blomspruta med vatten. Låt det då vila emellanåt. Slätaste skinnet blir det om man mjukgör både på längden och bredden. Skinnet ska mjukgöras tills det är helt torrt och färdig mjukgjort annars stelnar det igen. Mjukgörningen kan ske på lite olika sätt t ex genom att gnugga skinnet mellan händerna, med hjälp av en kruskavel, mot ett dörrbläck eller på en stollpåle.

Färdig garvat!


Sen är skinnet klart att användas till olika produkter. Oftast sätter Lotta Rahme ett annat skinn som foder och använder fiskskinnet främst som dekorativt element till hattar, väskor, smycken och kläder.

Skinn garvade med olika metoder

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk