Hoppa till huvudinnehåll

Virkat på väggen

Virkat på väggen, detalj

Virkat är trendigt igen! Och vill man inte ha virkade dukar på bordet så är det bara att fara upp längs väggarna och skapa mönster med sammansatta dukar.

Dit upp ska de!
Det här behöver du:

    en rejäl hög av virkade dukar, gärna i vitt eller ljusa färger (eftersom det är lättare att spraya dem till en annan färg)
    sprayfärg
    tunn järntråd
    gamla tidningar eller kartong

En massa gamla virkade dukar
Så här gör du:
1. Gräv fram gamla virkade dukar ur förrådet där hemma eller fynda på loppis! Finns i mängder av former och storlekar för en billig penning.
2. Välj ut dem som har samma färgton och sprid ut dem på tidningar ute på gården. Ta olika storlekar av dukar om du har möjlighet, då blir det enklare att foga samman dukarna utan att det blir stora tomrum emellan.

Spraymåla

3. Spraya dukarna i några omgångar, låt torka. När sprayfärgen täcker originalfärgen och ytan börjar bli skarp är det dags att sluta!

Komponera

4. Ta in högen av dukar och sprid ut dem på bordet så du får en överblick över formerna. Placera delarna bredvid varann så de bildar ett oregelbundet mönster där delarna snuddar vid varann. Flytta och ändra tills du är nöjd.

Fäst med järntråd

5. Klipp till korta bitar av tunn metalltråd och tvinna fast delarna i varandra. Tre, fyra fästpunkter per duk gör att det sitter ihop.

Provlyft

6. Testa och lyft upp collaget och kolla att delarna håller ihop som de ska.

Häng upp

7. Spika upp spikar på väggen och häng upp mormors virkade dukar i en helt ny skepnad!

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Konst

Nyligen publicerat - Konst