Hoppa till huvudinnehåll

Holger Spår besöker riksdagen och träffar Tarja Halonen

Holger stövlar in i riksdagshuset. Han är påläst och vill nu ha svar på en massa frågor. Han kommer dock inte längre än till farstun, och där är det tomt.

Riksdagsmännen har ledig dag, men Holger sätter sig tappert ner i hopp om att någon vill tala med honom.

Den första som uppenbarar sig är vad Holger kallar minoritetskommunisten Jaakko Laakso från vänsterförbundet, med tuttflaska och dotter. Sfp:aren Holger Spår är lite skeptisk, men märker att han och Laakso delar respekten inför Elisabeth Rehn.

Nästa person han antastar är en socialdemokrat, vars namn Holger har glömt, men som presenterar sig som Tarja Halonen. De diskuterar ideologier, tankar och prat. Hon var trevlig, blir Holgers omdöme.

Han talar med flera andra, men Paavo Väyrynen och Erkki Tuominoja har för bråttom. Till sist får Holger tala med en från sfp: Henrik Lax.

Men har Holger blivit klokare efter denna dag?

Text: Ida Fellman

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet