Hoppa till huvudinnehåll

KAP - eller flygfotografering med drake

Det är roligt att ibland se på världen från ett annat perspektiv. Redan på 30 meters höjd ser allt annorlunda ut. Linjerna blir intressantare, man ser saker som man aldrig lagt märke till innan och man kan få en känsla av att ha svävat i det blå.
KAP-entusiasten Johan Östman besökte Strömsö och visade upp sin drake och utrustning, som han till stora delar byggt själv.

Klicka på bilden för att spela upp video med drakflyg

Videofilm och länk
Vill du flyga med draken och se hur Strömsö ser ut från luften, kolla då understånde. Missa inte heller Johans webbplats!
» Video med drakflygning över Strömsö.
» Johan Östmans webbplats om KAP med bl.a. bygginstruktioner och fotogalleri
Själva riggen för kameran har han byggt av aluminiumprofiler som han bockat, böjt och skruvat ihop. Upphängningsanordningen är gjord av några enkla trälister, snören och böjda spikar. Kameran sitter fast i riggen med en skruv från ett kamerastativ och ett par gummiband. Fjärrutlösningsmekanismen består av en gammal trådlös dörrklocka som modifierats. Kameran är en enkel, begagnad digitalkamera som Johan köpt för 40 euro. På det viset behöver man inte gråta sig till sömns om kameran åker i backen och går sönder.


Själva draken är av modell luftankare. Inget man styr eller trixar med, utan tanken är att den hålla upp kameran någorlunda stabilt. Johans kamerarigg ställer man in manuellt mot det tilltänkta objektet som skall fotograferas innan man släpper upp den i luften.

Hela utrustningen, med 200 meter lina, får plats i en ryggsäck. Lätt att ha med ifall man råkar komma till ett vackert ställe och har gynnsamma förhållanden. Klar sikt och lämplig vind är önskvärt... Fås dock sällan på beställning. Vill man inte eller kan man inte bygga utrustningen själv så finns allt köpas för pengar.

(Expert: Jocke Lax)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö