Hoppa till huvudinnehåll

Pappa, Aunus och jag

Redaktör Tomas Jansson följer med sin far Paul Jansson på en resa till Aunus. Pappa Paul har rest dit många gånger, för att se platsen där han krigat.

Om en pappas resa till sin ungdoms krigsskådeplatser och en sons jakt på en gömd och glömd historia.

Redaktör Tomas Jansson vill få höra om kriget och pappan innan det är försent, men han vet inte vad som är rätt sätt, eller vad han egentligen skall få höra, för han vet inte hur han skall fråga.

Han vet bara att det höll på länge, att slutet var obehagligt och att krig alltid är ett helvete. Var det för att Tomas Jansson växte upp på 1960 och 1970-talet som man inte talade om saken? Varför läste han inte ens något av det som pappan skrev?

Tomas Jansson vill börja från början, när Paul Jansson ännu bodde hemma i Yttermark. Han frågar ut Paul och sin faster Anni. Paul tänkte aldrig att han skulle stupa i kriget, han var inte ängslig och han menar att det är därför han klarade sig.

På resan till Aunus intervjuar han pappan och de andra veteranerna. Det är inte frågan om att visa hur duktiga de varit, det är för att de unga skall få en bild av hur livet var då, säger de. Vad gjorde vi egentligen här?

Minnesbilderna stiger upp när man närmar sig Karelen. Vilka känslor fylls Paul och Tomas Jansson med när de kommer till Aunus?

Programmet har ingått i serien Radioverkstaden. Det är en gripande dokumentär, om en människa som upplever något så allvarligt i sitt liv, men Paul Jansson ser nyktert på det: det var ett undantagstillstånd och en parentes i mitt liv.

Men programmet handlar också om förhållandet mellan far och son, om hur man skall tala med sin far om kriget, och hur man kan berätta om det för sina barn. Och Tomas Jansson blandar med radioklipp och klassiska sånger från kriget, bland annat Elämä juoksuhaudoissa och Äänisen aallot.

Informationsruta

A. Aimo: Elämä juoksuhaudoissa, musik okänd (Dubriansky, G. ?) Usko Kemppi text
Georg Malmsten: Äänisen allot (1942)Kerttu Mustonen (text) George de Godzinsky (musik, arr.)

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.