Hoppa till huvudinnehåll

Sovjetunionen firar oktoberrevolutionen

Under Sovjetunionens tid var festdagen till minne av oktoberevolutionen 1917 den största högtiden. Här firar man 60-årsminnet av dagen 1977.

Den ryska dagen firades den 25 oktober, enligt den västerländska kalenderna infaller dagen den 7.11.

Under oktoberrevolutionen 1917 tog Lenin och bolsjevikerna över strategiska platser och bl.a. eremitaget i St Petersburg. Den tillfälliga regeringen hade sitt högkvarter där.

Skottet från kryssaren Aurora var starsskotte för revolutionen och därmed har det också en symbolisk betydelse för minnesparaderna.

Den 8.11 (eller 26.10 enligt den ryska kalendern) utropade den militär-revolutionära sovjetkommitteen, ledd av Lev Trotskij, att makten har övergått till ett råd (sovjet) för arbetare och soldater.

Oktoberrevolutionen föregicks av februarirevolutionen där tsar Nikolaj II avsattes. Efter oktoberrevolutionen stred de vita som kämpade för tsaren och de röda. Hela den romanovska regentfamiljen avrättades.

60-årsminnet av oktoberrevolutionen firades med pompa och ståt, och en stor soldat- och medborgarparad. President Kekkonen representerade Finland. Han skymtar också i några bildsekvenser.

Det andra klippet visar paraden i Tallin.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet