Hoppa till huvudinnehåll

Jag blir mobbad

Hej. Jag är en 12-årig kille som blir mobbad i min skola. Jag blir kallad neger och turk... De är ju rasister! Vad ska jag göra för att de ska sluta mobba mig? Jag behöver hjälp. Det känns jävligt dåligt. Jag har också tänkt på självmord... Men jag skulle liksom vilja fortsätta leva utan att bli mobbad. Och jag vill ju inte flytta, för jag vill verkligen bo här. Jag skulle vilja bli kompis med dem... Men det går inte.

Familje- och sexualrådgivare Jan-Erik Nyberg svarar:

Mobbning är alltid fel, och det är alltid mobbarna som är problemet, inte den som blir mobbad! Jag tycker att den som blir mobbad frimodigt ska gå till skolkuratorn eller skolhälsovårdaren och föräldrarna för att tala om saken och försöka få stöd. Det ska finnas en elevvårdsgrupp vid varje skola som tar itu med mobbarna. I övrigt är vad som händer i skolan på rektorns och personalens ansvar. Det viktiga är att du inte behöver gå ensam med det här och utsättas för det dag efter dag, för det är för tungt. Det du kan göra i väntan på att åtgärderna får effekt är att frysa ut mobbarna ur ditt eget medvetande. Jag ska förklara det så här: Försök komma ihåg ett minne av en situation eller plats som har kännts riktigt fin, bra och trygg. Försök träna dig till att medvetet återkalla minnet av det där stället. När mobbarna sedan ropar eller bråkar i korridoren kopplar du fram den där bilden och konstaterar: "Det här, det är jag. Så här har jag det. Det de pratar om berättar något om dem själva, inte om mig." Och det ger ju en ganska otrevlig bild av dem, men det handlar inte om dig! Det här kan ge dig ett inre skydd, men jag tycker fortfarande att du inte ska behöva bli utsatt för det här och gå igenom det ensam.

Läs också