Hoppa till huvudinnehåll

Röster i USA efter månlandningen 1969

Här är vi tillbaka på jorden efter en spännande månlandning 1969. Bo Karlström refererar åsikter i den amerikanksa pressen efter månlandningen. Många jublar, men visst finns det också röster som manar till eftertanke..

Många jublar och prisar USA. Nixon har utlyst en nationell helgdag. Den förre presidenten Lyndon Johnson menar att USA kan åstadkomma vad som helst om bara viljan finns.

Men det finns också de som höjer sina kritiska röster, t.ex. Washington Post vill inte att amerikanerna skall hänge sig åt nationalistisk yra. Och New York Times menar att alla nationer, t.ex. alla medlemmar inom FN, borde samarbeta, för att spara pengar och arbeta för fred.

Den svarte borgmästaren i Lafayette, Charles Wavers, vill att man skall tänka på den jord astronauterna lämnat bakom sig. Innan vi lägger en enda dollar till på rymdprogrammet måste vi vara säkra på att inget barn svälter i vår värld, säger han.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.