Hoppa till huvudinnehåll

Hanne Ørstavik om Mio, min Mio

Hanne Ørstavik är märkbart berörd när hon berättar om boken i sitt liv, Mio, min Mio av Astrid Lindgren. Det är en bok om att att vara liten och ensam och att klara sig ändå.

Informationsruta

Det första kapitlet i Mio, min Mio publicerades i tidskriften Idun 1950. Lindgren utvidgade sedan berättelsen och när Mio, min Mio publicerades 1954 hade Lindgren flera framgångsrika böcker bakom sig, bla. Pippi Långstrump, Alla vi barn i Bullerbyn och böckerna om Kalle Blomkvist. Mio, min Mio är Astrid Lindgrens roman om 9-årige Bosse, som hamnar i Landet i Fjärran och får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato.

Hanne Ørstavik är en norsk författare. Hon är född i Finnmark 1969 men flyttade till Oslo som 16-åring. Studerade till psykolog men bestämde sig senare för att bli författare. Har vunnit ett flertal priser för sina psykolgiska skildringar om vardagslivets små hemligheter. Böcker som hittills givits ut på svenska är Kärlek, Lika sant som jag är verklig, Tiden det tar och Vecka 43.

När Hanne Ørstavik tänker tillbaka på boken minns hon de otaliga gångerna hon läste den i sitt flickrum som 10-13-åring.

Mio, min Mio är en roman med ett språk till en längtan, efter något annat, efter fadern Kungen.

Den berör teman som är grundläggande och viktiga, sorg ondska och att kämpa fast man är så mycket mindre.

Språket med upprepningar är precist och starkt. Särskilt början med radioefterlysningen om pojken som försvunnit, minns Hanne Ørstavik.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.