Hoppa till huvudinnehåll

Fågel av rostig järntråd

Fågel med glaspärla som öga

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

I och med att vi människor har börjat betrakta trädgården som en naturlig fortsättning på hemmet, så har vi också börjat flytta ut en hel del prylar i den. Plantbutikerna säljer trädgårdsdekorationer av alla de slag. Catharina gör gärna sina prydnader själv för att få ett personligare uttryck i trädgården. Den här fågeln av rostig järntråd är enkel att göra och kostar inte mycket, dessutom kan du garantera att ingen annan har en likadan.

Glaskristaller och avbitare
Material:

  Järntråd, 1,6 mm, gärna rostig
  Armeringsjärn, ca 80 cm långt, 8 - 10 mm grovt
  Glaskristall, diameter ca 2 cm, genomskinlig eller färgad
  ev tunn järntråd, 0,9 mm, för att fästa glaskristallen
  Avbitare

Så här gör du:
Tvinna två järntrådar till stommen- Börja med att tvinna ihop två långa järntrådar till stommen, för att göra den stabilare. Får du tag på grövre järntråd, t ex 3 - 4 mm:s, så behöver du inte tvinna.

Fågelsiluett av järntråd
- Forma de ihoptvinnade trådarna till en fågel i siluett. Börja med ena benet, sedan magen, huvudet, ryggen, stjärten och till sist andra benet.

Vira järntråd runt stommen

- Ta nu enkel järntråd och fäst den runt de båda benen. Vira därefter tråden många, många varv runt stommen, tills fågelns kropp börjar ta form. Var noga med näbben och stjärten, så att järntråden hålls på plats.

Formen på fågeln färdig
- När du tycker att fågeln har en bra form avslutar du genom att fästa tråden vid benen.

Armeringsjärn håller fågeln upprätt- Stick in armeringsjärnet på fågelns undersida. Är kroppen tätt virad hålls järnstången på plats av sej själv, annars fäster du den med järntråden.

Färdig fågel med pärlöga

- Gör ett öga på fågeln genom att trycka in glaskristallen i dess huvud. Om kristallen inte hålls på plats fäster du den med tunn järntråd. Då är det en fördel om det finns ett hål genom kristallen.

Sy fast kanten med järntråd

- Ställ den färdiga fågeln i rabatten eller i en vacker blomkruka.

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.