Hoppa till huvudinnehåll

Fågel av rostig järntråd

Fågel med glaspärla som öga

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

I och med att vi människor har börjat betrakta trädgården som en naturlig fortsättning på hemmet, så har vi också börjat flytta ut en hel del prylar i den. Plantbutikerna säljer trädgårdsdekorationer av alla de slag. Catharina gör gärna sina prydnader själv för att få ett personligare uttryck i trädgården. Den här fågeln av rostig järntråd är enkel att göra och kostar inte mycket, dessutom kan du garantera att ingen annan har en likadan.

Glaskristaller och avbitare
Material:

    Järntråd, 1,6 mm, gärna rostig
    Armeringsjärn, ca 80 cm långt, 8 - 10 mm grovt
    Glaskristall, diameter ca 2 cm, genomskinlig eller färgad
    ev tunn järntråd, 0,9 mm, för att fästa glaskristallen
    Avbitare

Så här gör du:
Tvinna två järntrådar till stommen- Börja med att tvinna ihop två långa järntrådar till stommen, för att göra den stabilare. Får du tag på grövre järntråd, t ex 3 - 4 mm:s, så behöver du inte tvinna.

Fågelsiluett av järntråd
- Forma de ihoptvinnade trådarna till en fågel i siluett. Börja med ena benet, sedan magen, huvudet, ryggen, stjärten och till sist andra benet.

Vira järntråd runt stommen

- Ta nu enkel järntråd och fäst den runt de båda benen. Vira därefter tråden många, många varv runt stommen, tills fågelns kropp börjar ta form. Var noga med näbben och stjärten, så att järntråden hålls på plats.

Formen på fågeln färdig
- När du tycker att fågeln har en bra form avslutar du genom att fästa tråden vid benen.

Armeringsjärn håller fågeln upprätt- Stick in armeringsjärnet på fågelns undersida. Är kroppen tätt virad hålls järnstången på plats av sej själv, annars fäster du den med järntråden.

Färdig fågel med pärlöga

- Gör ett öga på fågeln genom att trycka in glaskristallen i dess huvud. Om kristallen inte hålls på plats fäster du den med tunn järntråd. Då är det en fördel om det finns ett hål genom kristallen.

Sy fast kanten med järntråd

- Ställ den färdiga fågeln i rabatten eller i en vacker blomkruka.

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård