Hoppa till huvudinnehåll

Boa med garnbollar

Garnbollar på snö
Garnbollar på snö Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),garnbollar

Det här är ett ypperligt restgarnsprojekt som passar alla åldrar. En festlig halsduk blir det av många garnbollar på rad, färger ton i ton eller enligt smak och tycke. Glittriga tunna garner kan med fördel kombineras med tjockare garn så får man lite glamour.

Många garnbollar på ett band, upphängda på en dörr.
Många garnbollar på ett band, upphängda på en dörr. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),garnbollar

Det här behöver du:

    garn
    kartong (styv men ändå böjlig)
    stoppnål
    sax
    virknål anpassad efter ett av de tjockaste garnen.
Gör pappcirklar

Så här gör du:

1. Rita runt burk eller glas på kartong för att få en cirkel, rita en mindre cirkel i mitten på den första och klipp ut 2 likadana mallar i kartong. Bollens diameter blir ungefär 2-3 cm mindre än paffcirkelns sen när bollen är färdig. Jag valde att göra extra stora bollar till min bollboa för att få ett maffigt intryck. Med större bollar behövs det heller inte så många.

Vira garnet runt pappcirklarna

2. Ta en lång bit garn, sätt dubbelt och vira runt cirklarna, som placerats dubbelt mot varandra, och genom hålet i mitten. Fyll cirkeln tills det ej går mer garn genom hålet så får du fylliga och fina bollar. De sista varven kan man ta hjälp av en stoppnål för att vira garnet.

3. Stick försiktigt in saxen i garnet i cirkelns ytterkant och klipp upp alla trådar.

4. Klipp till en ny tråd, minst 20 cm lång och för in den mellan paffskivorna. Knyt om ordentligt.

5. Lirka försiktigt loss paffbitarna så att du kanske kan använda dem igen.

6. Ta tag i de långa garnändorna som är knytsnöret och rufsa till bollen. Frisera den jämn och fin med sax utan att klippa av knytsnörena.

7. Gör flera bollar på samma sätt. Gärna med färger som matchar varandra. Man kan också passa på att vira två tunnare garner samtidigt, tex för att få lite glitter eller annan struktur på bollarna. Det är fint att använda lite olika slags garner.

8. Virka en lång remsa av ett av de tjockaste garnen. Remsan ska vara så lång som du vill ha halsduken, gärna minst 120 cm.

9. Fäst bollarna efter varandra på den virkade remsan genom att sy och knyta fast de långa knyttrådarna med nål, i den virkade remsan. Jag gjorde 31 bollar med ca 8 cm i diameter och totallängd 2, 20 m.

Många garnbollar på snö
Många garnbollar på snö Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),garnbollar
Leende kvinna med garnbollsboa
Leende kvinna med garnbollsboa Bild: Yle/Lee Esselström Lee Esselström,Strömsö (tv-program)

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk