Hoppa till huvudinnehåll

Coronaspel

Jim har byggt ett coronaspel.
Jim har byggt ett coronaspel Jim har byggt ett coronaspel. Bild: YLE/Strömsö coronaspel

Corona eller Couronne är en variant av brädspelet carrom. Carrom tros ha sitt ursprung i Indien, där det än i dag är mycket populärt. Carrom är ett biljardliknande spel, som spelas på en stor träskiva med hål i de fyra hörnen och målet är att skjuta ner runda brickor av trä i hålen. I den ursprungliga varianten av spelet används fingrarna för att skjuta ner brickorna i hålen.

Spelet:

en plan kantad yta 75x75cm.
påse i varje hörn.
en målad linje som följer alla kanter på insidan, ca 10 cm från kanten.
en målad cirkelformad linje i mitten.
8 mindre spelknappar och en större såkallad ”limpa” hör till varje spelare.

Material:

Kryssfaner 1st 750x750x15mm
Lister i ek 2st 750x50x10mm 2st 770x50x10mm
Tyg till hörnpåsar
Utprintat fotografi
Lim (t ex spraylim)
Lack
Rundstavar till spelknappar och käppar
Gott spelsällskap

Coronaspelet

Arbetsbeskrivning:

1) Såga en ca 15mm tjock fanerskiva till coronaspelets spelplan, 750x750mm (ett fullstort coronaspel skall vara 900x900mm).
2) Borra ut hål med diameter på 70mm i alla fyra hörnen på fanerskivan.
3) Limma fast utprintad bild på fanerskivan (använd t.ex. spraylim eller en blandning tapetklister/vittlim), pressa ut eventuella luftbubblor och skär ut hålen i bilden.
4) Lacka ett varv (vattenbaserat lack).
5) Tejpa upp linjerna på spelplan.
6) Färglägg linjerna med latexfärg, använd t.ex. en bit superlon att dutta med.
7) Lackera. Gärna flera varv för att få en jämn och hård yta.
8) Skruva fast lister runt omkring.
9) Sy fyra stycken strutar/påsar som skall komma i hörnen.
10) Stansa fast påsar i hörnen.
11) Såga till spelknappar, 16 små (ca 20mm diameter) och två stora (ca 40mm diameter). Måla hälften av små knapparna och en stor t.ex. svarta och dom övriga vita.
12) Kön eller coronakäpparna kan man göra av ca 15mm tjocka rundstavar, ca 900mm långa och lite avfasade mot ändan.

Spelregler:

Uppställningen:
Spelarna placerar ut sina spelknappar längs motståndarens kantlist tätt mot varandra, 4 spelknappar på vardera sida om mitten.
Spelets gång:
Att med färre slag än motspelaren få ner alla egna spelknappar i hörnpåsarna/kopparna.
Ett stag:
Limpan placeras så att slaglinjen syns genom hålet i mitten. Käppen el. coronakön skall under hela slaget röra vid kanten. Om man fumlar och limpan inte skurrar längre än en limplängd får man slå om. Coronakön får inte skära någon annan än den egna kantlisten. Limpan skall åka framåt för att slaget skall godkännas.
Vem börjar:
Båda spelarna slår limpan så att den genom att studsa mot motståndarens kantlist skurrar så nära den egna slaglinjen som möjligt. Den som kommer närmast väljer vem som börjar.
Spelet avslutas:
Spelet avslutas när en av spelarna fått ner alla sina spelknappar.
Fel som inträffar:
Om man i misstag skjuter ner limpan i hörnkoppen byts spelturen och den tas upp + en liten egen spelknapp som placeras i mitten av motståndarens kantlist (om man ännu inte skjutit ner någon liten knapp så blir man skyldig).
Om man skjuter ut limpan eller liten spelknapp:
Limpan så byts spelturen. Spelknapp så tas den upp och sätts i mitten av spelplan, innanför linjen eller så att linjen syns genom hålet.

Borra hål
Skär upp hålenLimma fast bild
Lacka ett varv
MittcirkelKantlinje
Lackera
Skruva fast kantlister
Sy och fäst påsarna
Spelknappar
Spelglädje

Läs också

Nyligen publicerat - Verkstad

 • Bygg proffsiga hinder till käpphästloppet

  Det är roligt med minst ett specialhinder.

  Hoppbanan blir lite roligare om man har minst ett riktigt fint hinder. Jim visar tre modeller, som man med lite skicklighet kan bygga själv.

 • Fackla

  Det här är ett tips för dem som vill pigga upp den mörka årstiden med något som ger ljus men som glömt köpa marschaller. En plåtbit, en krokig tall, en höstör, lite ved och en gurkburk blir en fackla och en ställning att placera facklan på.

 • Märkning av fiskeredskap

  Fiskelagen kräver att man tydligt märker fångstredskapen.

  Enligt den nya fiskelagen som kom i början av april 2012 är det obligatoriskt att tydligt märka ut fångstredskap som nät, katsa, ryssja och långrev. För att t ex märka ett abborrnät som är längre än 10 meter och ligger närmare vattenytan än 1,5 meter behövs märkning med dubbelflagg i båda ändorna av nätet.

 • Geocaching och skattjakt på Strömsö

  Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus. Geocaching går ut på att man med hjälp av en GPS-mottagare hittar fram till en skatt (s k cach) som någon har gömt.

 • Frysbox som komposteringslåda

  artikel om kompostering

  Att kompostera mat kräver en tät låda. En gammal frysbox fungerar därför fint till det! När du inte behöver köpa eller bygga något nytt så gör du en miljötjänst.

 • Förvaringslådor

  Lådorna är stapelbara och passar bra att förvara potatis och andra rotsaker i. Inspirationen kommer från den typ av låda som potatisodlare använder.

 • Strömsö parkeringsskylt

  Skyltningen till Strömsö har inte varit den mest inbjudande och tydliga. Till 10-års jubileet gjorde Jim en ny parkeringsskylt för besökarna.

 • Stockholmsstolen - en reglerbar solstol

  Det här är en otroligt bekväm variant av hopvikbar solstol.

  Det här är en otroligt bekväm variant av hopvikbar solstol. Jag kallar den Stockholmsstolen för att ursprungsstolen som jag mätt och gjort ritningen på kommer från Stockholm.

 • Gårdshuset - bygger trappa

  Gårdshuset bygger en trappa framför nya öppningen mot ”Liderbackan”. Vi gör en enkel trappa av flatjärn och trälister.

 • Gårdshuset - monterar spännpapp

  Vi ville piffa upp Gårdshusets loft. Vi ville absolut använda tapet som vi varit med och tryckt hos en tapetmakare i Stockholm.

 • Gårdshuset - bygger terass

  Gårdshuset fick en ny verkstadsterass som harmonierar med huset. Den är på lämplig höjd i förhållande till fasaden, funktionell och inbjudande.