Hoppa till huvudinnehåll

Stöpa ljus med tre armar

Tre lågor

Förr stöpte man egna ljus av talg från djuren, främst fårtalg användes. Det var ett viktigt prestigefyllt arbete för kvinnorna i gårdarna och omgavs av en hel del skrock. Bland annat fick man inte fälla tårar under ljusstöpningen eftersom ljusen då skulle bli rinniga.Trearmade ljus var en symbol för Guds treenighet men man kunde också stöpa ljus med en veke per familjemedlem, vilket blev en riktig utmaning i barnrika familjer.Ljusstöpning skulle göras av muntert och glatt folk, och än idag är det en stor social gemenskap att stöpa ljus eftersom den lugna arbetstakten och kravet på stressfri tid gör det till en behaglig och fridfull sysselsättning väl värd att utföras tillsammans med några vänner.

Utrustning
Det här behöver du:

  paraffin ca 2kg
  stearin ca 2kg
  Ljusvekar
  träpinnar

OBS! ljusvekens tjocklek ska anpassas efter ljusets tjocklek, en för tjock veke brinner för snabbt och kan vara farligt.

  stöpkärl (högt och smalt)
  kastrull för vattenbad
  termometer
  nål med stort öga
  vattenkanna med 70 gradigt vatten

Skydda ytor med tidningspapper
Så här gör du:
1. Bred ut tidningar på golvet där du ska arbeta eftersom det lätt blir lite klottigt.
2. Ställ två stolar med ryggarna mot varandra och två trälister på dem så att du får en passlig ställning att hänga ljusen på.

Stearin och paraffin smälter

3. Mät upp stearin och paraffin och lägg i vattenbad för att smälta det finns olika recept med uppdelningen 1/3 och 2/3 av paraffin och stearin, det kan man pröva sig fram till vad man föredrar. Att ta hälften och hälften är en bra början.

Knyt vekarna på t.ex. blompinnar

4. Medan ljusmassan smälter (det tar ca 2h) hinner man knyta ljusvekarna. Klipp till 40 cm och 60 cm långa bitar av ljusvekarna för långa ljus, för kortare ljus ta kortare vekar.
5. Knyt fast den kortare 40 cms veken mitt på en träpinne (typ grövre blompinne)

Trä tvärtråden genom mittråden med hjälp av nål

6. Knyt fast den längre veken på vardera sidan om den första veken.
7. Trä mittenvekens ände på en nål och trä nålen mitt genom mitten på den andra veken (som ligger som ett U). På så sätt blir det inga fula knutar och klumpar och det är lätt att justera formen på ljuset.

Gör många pinnar

8. Gör många pinnar med vekar gärna minst 15 st så blir det ett lagom tempo på ljusstöpningen eftersom varje ljus måste vila mellan doppen.

Börja doppa

9. När ljusmassan smält och har 70 grader kan man göra första doppet. Ljusmassan ska nå så högt upp att det bara är ca 2cm från kanten av kärlet. Sänk ner ljusvekarna och låt pinnen ligga mot kärlets kant tills alla små luftbubblor försvunnit (tar 1-2 min). Lyft upp och låt droppa av och justera formen på ljuset. Dra lite i mittersta veken för att få ett rakt ljus. Doppa alla vekar första doppet. Det är viktigt att vekarna inte kommer i kontakt med vatten.

Hjälp lite till med formandet för hand

10. Följande dopp som görs något snabbare men lugnt ner och upp. Håller man det för länge i badet smälter de föregående lagren. Temperaturen på massan kan med fördel svalna enda ner till 60 grader så blir ljusen bättre. Lyft upp, låt rinna av och forma och häng på ställningen. Doppa ljusen i tur och ordning.

Fyll försiktigt på med vatten
11. Ljusmassan minskar efterhand i stöpkärlet vilket också syns på ljusen. Ha därför en kanna med kokt 70 gradigt vatten till hand så att du försiktigt kan hälla i vatten vartefter ljusmassan minskar så att massan alltid ligger ca 2 cm från kanten på stöpkärlet. Vattnet sjunker till botten och ljusmassan stiger uppåt. Rör om lite så att bubblorna försvinner och låt badet "lugna ner sig lite" innan du doppar efter att ha hält på vatten. Detta ska alltid göras av en vuxen och häll aldrig kallt vatten i het ljusmassa eftersom det kan stänka upp och ge brännskador. Så här kan du ta vara på det mesta av ljusmassan.

Putsa bort extra droppar
12. Trearmade ljus har en tendens att få små droppar undertill, de ska försiktigt knappras loss så att man hela tiden formar ljusen med nageln eller en kniv, gör detta hela tiden så får du fina ljus. Om massan tenderar att försvinna där vekarna möts är det bra att låta ljusmassan svalna och ta paus. Ljusen mår bra av att man låter dem vara 1/2-1 h emellanåt. Så efter 5-6 dopp kan man bra ta en längre paus och sen fortsätta. Ett ljus behöver 30-50 dopp lite beroende på. Men låt ljusen vila och stressa inte. Ljusstöpning är ett helkvällsjobb.

Följ med tjockleken

13. När ljusen börjar bli tjocka är det bra att kontrollera att de passar i ljusstaken så att man inte gör dem för tjocka eller alldeles för tunna. De bör stå stadigt i staken för att inte orsaka fara.

Klipp av ändan

14. Klipp av ändan på ljusen så att de blir jämna undertill.
15. Klipp loss ljusen från pinnarna när de är färdiga.

Njut av det vackra ljuset

16. Sätt i ljusstake och övervaka alltid tända ljus. Speciellt trearmade ljus kan vara lite farliga när alla vekarna möts om man bränner dem så långt.

Rad på rad med ljus
(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk