Hoppa till huvudinnehåll

Julmappen och December hos Janssons

Som ramfigurer i denna julkalender från 1991 fungerade Mappen och Sören och själva berättelsen var en vardaglig berättelse om familjen Jansson i Vasa.

Den såsiga Mappen och den tysta men praktiska Sören drar en resebyrå, där de säljer resor till jultomten. Det är bök och rådd, så man nästan blir matt. Men Sören fixar till det på slutet.

Själva kalenderberättelsen handlar om en vanlig familj i Vasa, vars jul verkar strula till sig.

Pappa skall på jobbresa till Portugal och vill ta hela familjen med sig. Men det kanske de andra inte vill, mamman hinner inte sy färdigt det hon borde. Också barnen stressas, sonen Jonas som inte hör till de mest populära i skolan vill bjuda alla hem till sig, och dottern Pernilla vill själv baka pepparkakor för att det ska bli någon jul alls.

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet