Hoppa till huvudinnehåll

Katainen manar till återhållsamhet

Finansminister Jyrki Katainen (saml) manar till återhållsamhet för att trygga den ekonomiska stabiliteten. Han presenterade i dag Finlands ekonomiska utsikter på medellång sikt i samband med uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram som ges till EU.

Enligt Katainen är de tre gyllene reglerna för utgiftsåterhållsamhet iakttagande av ramarna, värdeval i stället för summariska utgiftsökningar och skuldamortering under goda tider.

Samtidigt efterlyser Katainen också ny tillväxt, bland annat ökad sysselsättning genom en totalrevidering av socialskyddet. Ett centralt mål är är enligt honom att skapa en helhet av socialskyddet, arbetsinkomsterna och beskattningen så att arbete alltid lönar sig, sade Katainen.

För universiteten väntar den största reformen sedan de grundades genom att universitetslagen revideras. Universiteten får bland annat ökad rätt att besluta om sin verksamhet.

Regeringen finslipar enligt finansministern som bäst sitt bostadspolitiska program som syftar till rimligt prissatta bostäder där arbetsplatserna finns.

Oppositionen efterlyser dynamik

Socialdemokraterna kritiserar regeringen för uteblivna tillväxtinitiativ och för att använda spelrummet i statsfinanserna för avkortning av skulder och för att ge privilegierade skattelättnader.

Riksdagsledamot Jukka Gustafsson som höll sdp:s gruppanförande framhöll att det blir löntagarna som står för kostnaderna. Samtidigt som Finlands offentliga ekonomi länge har varit bland de starkaste i Europa låter regeringen kommunekonomin förfalla med påföljd att välfärden urholkas, sade han.
(Av Rabbe Nilsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi