Hoppa till huvudinnehåll

Topelius vackra julsånger

Här får ni höra en samling vackra julsånger, alla skrivna av Topelius. Vi hör förstås Sylvias julvisa och Giv mig ej glans, men även flere andra.

I det första videoklippet ser och hör vi Radions svenska barnkör sjunga Giv mig ej glans 1974, text av Zacharias Topelius och melodi av Jean Sibelius.

Den hör vi också i det andra ljudklippet, med Göta Blomberg.

I de övriga ljudklippen hör vi allt från Greta Fougstedt till Cumulus.

Sylvias julvisa, en märklig och älskad sång av Topelius berättar om en fågel fängslad i Sicilien som längtar hem till Finland. Dikten skrevs 1853, och Topelius hade förlorat sin son som dött endast två år gammal. Man har också tolkat att texten talar om Finlands situation. Karl Collan skrev melodi till den 1855. Här sjungs den av Greta Fougstedt och med Nils-Eric Fougstedt på piano.

Julnatten eller Nu börjar den snöiga stormen sin färd har musik komponerad av Sofie Lithenius, här i arrangemang av Nacke Johansson och hans orkester.

Cumulus sjunger Respolska eller Klang min vackra bjällra och Kring julgranen i eget arrangemang.

Och till sist Topelius och Sibelius igen i Julpsalmen Det mörknar ute, här med Göta Blomberg och Enzio Forsblom.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet