Hoppa till huvudinnehåll

Topelius vackra julsånger

Här får ni höra en samling vackra julsånger, alla skrivna av Topelius. Vi hör förstås Sylvias julvisa och Giv mig ej glans, men även flere andra.

I det första videoklippet ser och hör vi Radions svenska barnkör sjunga Giv mig ej glans 1974, text av Zacharias Topelius och melodi av Jean Sibelius.

Den hör vi också i det andra ljudklippet, med Göta Blomberg.

I de övriga ljudklippen hör vi allt från Greta Fougstedt till Cumulus.

Sylvias julvisa, en märklig och älskad sång av Topelius berättar om en fågel fängslad i Sicilien som längtar hem till Finland. Dikten skrevs 1853, och Topelius hade förlorat sin son som dött endast två år gammal. Man har också tolkat att texten talar om Finlands situation. Karl Collan skrev melodi till den 1855. Här sjungs den av Greta Fougstedt och med Nils-Eric Fougstedt på piano.

Julnatten eller Nu börjar den snöiga stormen sin färd har musik komponerad av Sofie Lithenius, här i arrangemang av Nacke Johansson och hans orkester.

Cumulus sjunger Respolska eller Klang min vackra bjällra och Kring julgranen i eget arrangemang.

Och till sist Topelius och Sibelius igen i Julpsalmen Det mörknar ute, här med Göta Blomberg och Enzio Forsblom.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.