Hoppa till huvudinnehåll

Hankenrap med Pumpa på

Pumpa på började som ett studentskämt på Hanken, men plötsligt hade bandet en radiohit i Sverige. Läs här om deras karriär.

Tom "Doktorn" Groop, Linus "Kungen" Almqvist och Nicklas "Fakiren" Oriander hette Hankenstudenterna som på skämt började rappa om finlandssvenskhet.

Pumpa på rappade också på sfp och på FST:s valvaka under kommunalvalet 1992.

Hösten 1994 fick Pumpa på skivkontrakt och lanserades i Sverige, Norge och Danmark. Medlemmarna berättar i att finlandssvenskan är på tapeten i Sverige. De vill bevara det skämtsamma och det är ingen katastrof om det inte blir något.

I det tredje klippet ser vi när Pumpa på gjort en musikvideo.

1997 slutade Pumpa på sin karriär, främst för att de övergått till andra grejer att göra.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet