Hoppa till huvudinnehåll

Hankenrap med Pumpa på

Pumpa på började som ett studentskämt på Hanken, men plötsligt hade bandet en radiohit i Sverige. Läs här om deras karriär.

Tom "Doktorn" Groop, Linus "Kungen" Almqvist och Nicklas "Fakiren" Oriander hette Hankenstudenterna som på skämt började rappa om finlandssvenskhet.

Pumpa på rappade också på sfp och på FST:s valvaka under kommunalvalet 1992.

Hösten 1994 fick Pumpa på skivkontrakt och lanserades i Sverige, Norge och Danmark. Medlemmarna berättar i att finlandssvenskan är på tapeten i Sverige. De vill bevara det skämtsamma och det är ingen katastrof om det inte blir något.

I det tredje klippet ser vi när Pumpa på gjort en musikvideo.

1997 slutade Pumpa på sin karriär, främst för att de övergått till andra grejer att göra.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet