Hoppa till huvudinnehåll

Röda veteraner minns

Här berättar röda veteraner från inbördeskriget 1918 om sina upplevelser i kamp och fångläger.

Vi hör de röda veteranerna William Lindström, Ernst Vikstedt och Emil Kauppila berätta om sina upplevelser från inbördeskriget.

Lindström anslöt sig till de röda som 16-åring i Åbo, han genomgick en obetydlig utbildning och skickades sedan till fronten. Vikstedt anslöt sig till röda gardet i Tenala, och reste över Ekenäs till hårda strider i Tammerfors och Messukylä. Där sårades han av en explosiv kula och togs till fånga. Kauppila, som kom från Tolkis anslöt sig till Röda gardet i Borgå. Han hamnade i Viborg, Kouvola och Kotka.

William Lindström berättar om sina senare öden i fånglägren i Ekenäs och Hennala, om usel föda, arkebuseringar och andra straff.

Man diskuterar även orsakerna till kriget och till de rödas nederlag; kanske dålig utbildning, ingen disciplin och rysk inverkan samt den överlägsna motståndaren. Veteranerna talar om terror på ömse sidor trots reglementen. 50 år efter kriget ångrar männen ändå inget, det var en rätt sak för arbetsklassen.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.