Hoppa till huvudinnehåll

OP-mode på 1960-talet

Från en slaskig vårvintergata till en lyxig klädsalong. Vad är på mode våren 1966?

Redaktören frågar ut modetecknerska Solveig Wahlgren-Halonen om vårmodet direkt från Paris. Nyaste nytt som presenteras är det s.k. op-modet. Op kommer från optical art. Tyget har starka svartvita mönster. Snittet kan vara olika.

Parismodet gäller inte bara haut couture utan också den stora allmänheten, påpekar Wahlgren-Halonen. Förut tog det åtminstone ett år, nu går det mycket snabbare.

Modetecknerskan Solveig Wahlgren-Halonen har ungefär ett år på sig att planera en kollektion. Färgerna bestäms internationellt. Man reser både till Paris och London, där ungdomsmodet är starkt på kommande.

Annat modernt är gabardin i ljusa pastellfärger, chelseastilen från London, t.ex. jackor med smal silhuett, stora kragar och tvåradig knäppning.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet