Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan och de homosexuella

För kyrkan har de homosexuella alltid varit en nagel i ögat. Och den troende homosexuella har det inte lätt.

Men kyrkan består av präster med olika åsikter.

Då SETA kom till Kronoby var det faktiskt prästen i Nedervetil, Anders Store, som talade för kärlek och tillåtelse, medan äldre konstapel, lokalpolitker Pekka Saajoranta stod för rent horribla åsikter. I det sista klippet säger Anders Store rakt ut att han skulle välsigna ett lesbiskt par.

Att vara homosexuell och präst är en omöjlig kombination berättar en anonym person i ett brev till OBS. Pastor Halvar Sandell har ingen förståelse för synden, medan missionären Märta von Schantz jämför homoförföljelse med apartheid i Sydafrika. Också där tog man till Bibelns ord för att försvara sig.

Gunnar Jansson och Kari Lehtola menar att kyrkan inte kan gå emot grundlagen och förbjuda folk att utöva sitt ämbete. Men Halvar Sandell står hård.

Och den eldfängda debatten fortsätter, ännu i fjolhöstas upprördes känslorna. Det djupt troende och homosexuella paret Esko Sakio och Pierce Clarke känner sig föraktat av kyrkan. Sakio och Clarke är dock glada att saken diskuteras.

De "homovänliga" prästerna Tomas Ray och Karl af Hällström har blivit anmälda till domkapitlet för sina åsikters skull.

Tomas Ray säger att det är absurdt att man kan välsigna döda ting, som långtradare och hus, medan man inte välsignar vissa sorters människor.

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.