Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten 16,9 %

I december 1993 var närmare 17 % av Finlands arbetsföra befolkning utan jobb. Här får vi träffa 41-åriga Kirsti, 53-åriga Sven och 23-åriga Jens och se hur de hanterar situationen.

När man jobbar tänker man att oj om man sku ha ledigt, men när man inte har arbete känns det inte alls lika roligt längre, säger Kirsti Småroos. Det hon saknar mest är sociala kontakter och vänner. Arbetslösheten påverkar också ekonomin och dessutom kommer känslor av depression och värdelöshet.

Sven Granlund har varit timmerman i hela sitt liv. De första dagarna går, säger han men nu har Sven varit 17 månader arbetslös. Sven har inga andra vänner än arbetskamraterna. I samhället börjar man ge avkall på det som arbetarna har åstadkommit, det fina socialskyddet och tryggeheten körs i botten. Nu skall tydligen kapitalet överflyttas på några fåtal, menar Sven.

I Vasa är ungdomsarbetslösheten extra svår, över 26 % av de arbetslösa är under 25 år. Jens Carp hör till dem. Han är 23 år och verkar vara den som accepterar sin situation bäst. De negativa aspekterna är att inte har pengar, de pengar han har går till filmandet. Människan har ett behov av fasta punkter, arbete eller något annat, men arbetslösheten är ingens fel. Jens påpekar att alla påverkas av lågkonjunkturen. Även om man har det OK, påverkas man.

Jens filmar och klipper en video med punkbandet Oppsprätta schakaler. Dessutom hör vi punkbandet Oppsprätta schakaler från Vasa. "Du har ingen orsak att inte må bra, du bor ju i Finland, håll käft och var glad".

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet