Hoppa till huvudinnehåll

Bok om Sigurdskåren år 1918 utkom

På onsdagen utkom en ny västnyländsk bok.

Det är historieläraren Sture Lindholm från Ekenäs som har sammanställt en bok om Sigurdskårens öde år 1918.

Våren 1918 samlades skyddskåristerna från Västnyland och huvudstadsregionen i Sigurdsgård i Kyrkslätt. En av dem var Sjundbygårds innehavare Henrik Lindeberg. 27.2.1918 - alltså för exakt 90 år sedan - kapitulerade Sigurdskåren på Obbnäs. Lindeberg fördes liksom de andra till fångeskap. Under fångeskapen skrev Lindeberg ner händelserna på gården och kårens alla öden. Han gjorde också teckningar i färg. Han kallade berättelsen för Sigurdssagan.

Det är Lindebergs text och bilder som utgör är stommen i berättelsen medan Sture Lindholm har satt berättelsen i ett sammanhang.

(Av Västnyland)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland