Hoppa till huvudinnehåll

Syskonen vid Hepovattnet

Syskonen Alfred, Albert, Ture och Ellen Endtbacka bor på Utgård, vid Hepovattnet i Esse kommun. De arbetar och sköter gården på ett, enligt redaktör Hans Näsman, mycket ålderdomligt sätt.

Syskonen Alfred, Albert, Ture och Ellen Endtbacka bor på Utgård i Esse kommun. De arbetar och sköter gården på ett, enligt redaktören, mycket ålderdomligt sätt. Bröderna är ute och fiskar och jagar. Systern Ellen bakar bröd, mjölkar, gör bondost och blodkorv.

Syskonen är också pratglada, på klingande Essedialekt berättar de både realistiskt och fantasifullt om livet på landet "då berättarsinnet rinner till".

Men för att gården skall leva vidare sätter man hoppet till den brorssonen Stig - att han efter militären skall hitta en kvinna som kan komma och ta över gården tillsammans med Stig. Och mot henne skall de vara snälla, menar Ellen Endtbacka.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Trattkantarellsås över öppen eld

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

  • Undvik giftiga svampar!

    Vita svampar skall man lämna i skogen.

    Undvik alla vita svampar. Och lär dig ordentligt vilka svampar som är giftiga. Osäkra svampar kan man lägga i en plastpåse eller lämna i skogen. Det är svampexperternas råd.

Nyligen publicerat - Arkivet