Hoppa till huvudinnehåll

Låt oss vara småborgare

Henrik Tikkanens uttalande om den finlandssvenska småborgaren satte igång en häftig debatt 1976-1977.

I en intervju om Brändövägen 8 1976 (se länk nedan) uttalade sig Henrik Tikkanen att den finlandssvenska småborgaren är den mest inskränkta och småsinta. T.om. överklassen är mera tolerant. Debatten sattes i rullning.

Jan-Magnus Jansson svarade: Låt oss vara småborgare, finlandssvensk medelklass. Yrsa Stenius är chockad över Janssons uttalande.

Samtidigt har Torsten Bergman gett ut en kritisk bok om Amos Anderson, och om den borgerliga finlandssvenska hegemoniska kulturvärlden.

Här följer Timo Hämäläinen upp diskussionen, han intervjuar Jan-Magnus Jansson, Yrsa Stenius, Torsten Bergman, Sven Willner och Konstsamfundets chef C.O. Tallgren.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Julkalender med Bärtil (2006)

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

  • Tomteskolan (1997)

    I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

    I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet