Hoppa till huvudinnehåll

Låt oss vara småborgare

Henrik Tikkanens uttalande om den finlandssvenska småborgaren satte igång en häftig debatt 1976-1977.

I en intervju om Brändövägen 8 1976 (se länk nedan) uttalade sig Henrik Tikkanen att den finlandssvenska småborgaren är den mest inskränkta och småsinta. T.om. överklassen är mera tolerant. Debatten sattes i rullning.

Jan-Magnus Jansson svarade: Låt oss vara småborgare, finlandssvensk medelklass. Yrsa Stenius är chockad över Janssons uttalande.

Samtidigt har Torsten Bergman gett ut en kritisk bok om Amos Anderson, och om den borgerliga finlandssvenska hegemoniska kulturvärlden.

Här följer Timo Hämäläinen upp diskussionen, han intervjuar Jan-Magnus Jansson, Yrsa Stenius, Torsten Bergman, Sven Willner och Konstsamfundets chef C.O. Tallgren.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet