Hoppa till huvudinnehåll

Emaljerade halsband

Emaljerade halsband

Emaljering är en gammal teknik som kan göras på lite olika sätt. Här använder Lee vanliga hobbyfärger som inte är giftiga och därför bra kan användas i skolor och hemma. Ett enkelt nybörjarprojekt är att emaljera på färdiga figurer i kopparplåt, så kan man t.ex. göra små smycken.

En massa färger att välja emellan
Du behöver:

  färgpulver för emaljering
  kopparfigurer
  aluminiumfolie
  litet galler
  litet stöd som t.ex. en mutter
  ett vasst verktyg som en nål eller smal sticka
  spatel
  sil
  elektrisk platta
  plasthandskar
  sinol

Sätt aluminiumfolie som skydd
Så här gör du:
1. Sätt aluminiumfolie som skydd på plattan och ställ in på halv kapacitet.

KopparfigurernaRengör kopparplåten med lite sinol
2. Sätt på handskar och rengör kopparplåten med lite sinol på ett papper, för att ta bort fett och smuts.

Mutter och papper under
3. Sätt ett vanligt papper på bordet för att fånga upp färgrester för återanvändning. Sätt hållaren/muttern på pappret och kopparplåten ovanpå. Det är bra med något som håller upp kopparplåten så att den lättare kan flyttas till spisen sen.

Det får bli ganska tjockt lagerSila på färgpulver
4. Välj färg och pudra ett lager på kopparplåten, silen kan man ha emellan för att det inte ska komma klumpar. Försök få ett jämnt lager över hela figuren, det får vara ett tjockare lager än man först skulle tro. De färger som Lee använde innehåller inte bly eller kadmium, så de är giftfria men man ska ändå vara försiktig och inte andas in färgpulvret.

Lyft försiktigt över på galler
5. Lyft försiktigt kopparplåten till gallret på plattan utan att röra pulvret.

Låt pulvret smälta
6. Låt pulvret smälta ner ordentligt så att det blir an glansig och fin yta innan du lyfter av figuren och låter den svalna på bordet.

Rista in mönsterKombinera färger
7. Nu kan du emaljera ett till lager och rista in mönster i färgpulvret eller t ex sätta på ett par minipärlor och hetta upp figuren en gång till. Man kan också pudra på lite olika färgnyanser på samma gång så smälter de in snyggt i varandra, det är bara att testa sig fram och se hur det blir.

Fäst figurerna. Klart!
8. Fäst figurerna i örhängeskrokar eller snygga band.

Emaljerade halsband
(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk