Hoppa till huvudinnehåll

Stålmannen Viljami Hautaviita

Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna.

I en dokumentärfilm av Karl Sahlgren från 1969 visar Hautaviita sin styrka med tänderna och hela kroppen.

Hautaviita har berättat att han började träna sin styrka redan som sexåring.

I militären brukade han äta sju portioner mat och förpassades därför till köket. Till Hautaviitas uppgifter var att bära tunga säckar med mjöl, salt och ärter, och dem började han bära med tänderna.

När Hautaviita träffade boxaren Gunnar Bärlund gav GB honom några råd för att bli styrkeman och tandatlet. Han började simma i iskallt vatten för att härda sin kropp. På 1930- och 1940-talen började han förevisa sina talanger för publik.

Den 64-åriga Hautaviita besöker flera skolor. Barnen sitter med gapande munnar och tindrande ögon och ser på honom.

Hautaviita berättar anekdoter om tandläkarbesök och om sina sunda kostvanor: mjölk, rågbröd eller ett halvt kilo smör samt några pilsner.

Fyrtio år senare intervjuas Hautaviitas syskonbarn Holger Ollila och Ingmar Rosenblad. De berättar om livet med Stålmannen från Lappfjärd.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.