Hoppa till huvudinnehåll

Pilkjakt

Pilkjakt står det på menyn för Johan och Matias

Praktisk, funktionell, nödvändig, nyttig? Nja. Den här gången var det i första hand frågan om rent och skärt nöje, och i det avseendet ett lyckat experiment. Johans pilkjaktsbygge.

Johan blåser iväg på originaletVälj ett gammalt flytetyg eller en farkost som man rör sig med på hav eller is – sannolikheten är stor att du hittar det i Malax. Där finns nämligen Kvarkens båtmuseum med en av Nordens största samlingar av bruksbåtar.

Det var också på museet Johan kom på att han skulle bygga en modern pilkjakt.

Herman Kulmalas pilkjakt från 20-talet
Där stod den då och där står den fortfarande - Herman Kulmalas sparkstöttning med segel, som gav inspiration till Johans moderna bygge. Herman byggde sin spark någongång på 20-talet. Ett praktiskt färdmedel för en man som rörde sig mycket i skärgården och dessutom gillade att fiska.
Försök och misstag gällde verkligen när den moderna versionen byggdes på Strömsö – någon exakt modell är svår att ge. Finns det däremot flere hugade som vill segla på is kan vi ge följande råd.

En stadig mastfot gör pilkjakten stabilare
Så här gör du:

1) En stadig mastfot är a & o. En ny modern spark fungerar och är rätt stadig men krafterna blir våldsamma när vinden tar i seglet. Därför är det viktigt att fästa mastfoten väl i en stabil del av sparken, alternativt förbättra och förstärka.

Johans pilkjakt är av det bångstyrigare slaget Herbert och Hagbard i startgroparna
2) Vi gav oss ut på skrovlig, gammal is. Det ökar naturligtvis friktionen och hela sparken får mera stryk då framfarten blir "hackig". Satsa på blank is för premiärturen. Breda plastmedar kan ge bättre fart på ojämnt underlag.

Matias på Herbert får inte fart medan Johan på Hagbard susar iväg
3) Rostiga medar ger förvånansvärt mycket friktion, vilket vi märkte med Hermans spark. Gör allt för att minska på friktionen (även här kan plastmedarna gör susen).

Segelsömnad är lätt som en plättHerrarna i tag med att sy segel4) Gamla avlagda segel finns det mycket av om man vill sy ett själv. Närmaste segelförening är ett bra ställe att börja leta på.

Johan blåser förbi5) Var förberedd på relativt höga hastigheter. Skyddsutrustning rekommenderas om man ger sig ut på blank is.
6) Och framför allt när du rör dej på is; Rör dej på säkra ställen, var alltid minst två och ha med isbubbar i fall om...

Johan och Matias skruvar på den moderna pilkjakten

(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo