Hoppa till huvudinnehåll

Snökoja

Färdig snökoja i sluttningen

Det är många timmar och en ansenlig mängd snö man behöver för att bygga en snökoja. Därför är det lättare om man är några stycken. Jag hade hjälp av ett gäng vildmarksguider i Vuokatti.Snöhögen formas till en kojaDen ena dagen skyfflade vi ihop en hög som blev högre än en mänska som står upp. Platsen är inte utan betydelse. Man gör det lättare för sig om man väljer en sluttning så att man har åtminstone en vägg klar.Det är bra att vara åtminstone två då man gräverIngången grävs uppåt Snöhögen får sätta sig under natten och bli kompaktare. Följande dag är det bara att sätta igång och gräva.Inne i kojan blir det högt i takOm man har tänkta ha snökojan till att övernatta i ska man gräva gången uppåt ju längre in i kojan man kommer. På så sätt får man temperaturen att stiga inne i kojan eftersom värmen stiger uppåt. Innan man börjar gräva ska man sticka in pinnar överallt i kojan. Pinnarna ska vara lika långa som väggen ska bli tjock ca. 40 cm.Risken för att taket skulle rasa är minimalDet är bra att vara två eller flere då man gräver ur kojan ifall snön skulle rasa över en. Men då kojan är klar är ett snöras inte farligt eftersom det i såfall bara är ett 40 cm tjockt täcke som faller ner över en.Genom att vrida på skidstaven hålls lufthålet uppe. Det är viktigt att se till att man har ventilation och luftintag. Det kan man tillverka genom att sticka ner skidstaven genom taket från utsidan. Om det börjar snöa medan man är inne i kojan är det bara att vrida på staven för att hålla lufthålet uppe.Lågan på ett tänt stearinljus visar hur god syretillgången ärLågan på ett tänt stearinljus inne i kojan visar hur god syretillgången är. Om lågan börjar flämta är det skäl att kolla syreintaget.Förutom att man kan ha snökojan för övernattning så kan det också vara en rolig sysselsättning för hela familjen under snörika vintrar.