Hoppa till huvudinnehåll

Bettina intervjuar Alexander Stubb

Alexander Stubb intervjuas av Bettina om sina år i USA och i Bryssel.

Som ung kille for Stubb iväg till USA med Finlands landslag i golf, men han tyckte att han var så dålig så han började läsa ekonomi i stället.

Alexander Stubb menar att han inte vill kallas politiker, men Bettina tycker det är bara blaj, för en politiker är ju vad han är. Men för Stubb är EU viktigare än politik, och det har han visat genom att skriva 9 böcker om EU, kanske något galet, säger han självironiskt.

Han har jobbat som tjänsteman på utrikesministeriet. Det knepigaste i EU-parlamentet kan vara att försöka medla mellan olika grupper, djupt katolska och gay&lesbiangrupper. Och det kan vara svårt att rösta då det kan vara upp till 2000 frågor i en röstningar.

Till sist diskuterar man hur Stubbs digra arbetsdagar passar ihop med familj och barn. Han är gift med en jurist, Suzanne Innes-Stubb.

Så talar de om Stubbs framtid, skall han ta en toppost i EU eller komma tillbaka till Finland. Stubb säger självironiskt att han inte skulle rösta på sig själv i nationella val. Alexander säger att han inte vet vad han gör om 5 år.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet