Hoppa till huvudinnehåll

Kalevala i Kuhmo

En täppa i Kalevalabyn
Kalevala är en mustig berättelse om mänskor och djur, om örnar som lyfter mänskor ur älven och om gäddor som är så stora att skrovet blir gungstolar och kanteleinstrument.
Smide i Kalevala
Det mest fantastiska i hela berättelsen är ändå kvarnen Sampo som smeden Ilmarinen gör. Den kan smida ägg, mjöl, pengar ja kort sagt allt man vill ha. En lyckokvarn!
Kalevala är en berättelse om hur Finland blir till. Förutom att Kalevala är ett nationalepos är det också en plats på jorden.
Elisabeth har besökt Kalevala i Kuhmo.

Vy över KuhmoFör en som kommer från kusten är Kajanaland riktigt exotiskt med sina backar, moar, myrar och ödemarker. Kuhmo är porten till fjärrkarelen som är nationaleposets hemvist.I Kuhmo finns det en hel upplevelseby och i den kan man besöka både Pohjola och Kalevala.

Elisabeth besöker Ilmarinens smedjaDen vackra sjön invid upplevelsebynDär finns också sjön där man kan föreställa sig att Tuonelas svan simmade omkring och där finns Ilmarinens smedja där Elisabeth passar på att göra ett eget lyckosmycke.

Den riktiga Sampo gick i tusen bitar och sjönk till havets botten. Nuförtiden kan var och en vara sin egen lyckas smed och söka lyckan lite varstans på jorden.Elisabeth värmer upp smidesjärnetDet glödheta järnet är ca 800 graderJärnet formas
Elisabeth vid Ilmarinens smedjaElisabeth gjorde ett lyckosmyckeElisabeths lyckosmycke

I Kuhmo finns upplevelsebyn KalevalaDet finns en by som på riktigt heter Kalevala, men den ligger på ryska sidan sjuhundra kilometer från Kuhmo.
Det var mellan Kuhmo och Kalevala som distriktsläkaren Elias Lönnroth red omkring under första hälften av 1800-talet. Här träffade han mänskor och skrev ner 1000-åriga sånger som fördes vidare från generation till generation.

Platstypisk  klädsel i KalevalabynKonstnären Axel Gallen-Kallela gav ansikte åt karaktärerna i Kalevala. Efter sin bröllopsresa i Kuhmo på 1890-talet gjorde han sin första kalevalamålning, Aino.
Gallen-Kallela målade många kalevalamotiv och blev en förgrundsfigur för den finska nationalromantiken.

Stockstugor i KalevalaI Kuhmo finns också ett informationscenter, Juminkeko som har en av världens största kalevalasamlingar. Där kan man lyssna på bandupptagningar av de gamla sångerna som har varit förlagor till nationaleposet eller bläddra i de många kalevalaböckerna. Där finns en bok på varje språk som Kalevala har blivit översatt till.Länkar:
» Upplevelsebyn Kalevala
» Juminkeko informationscenter

Båt vid sjön i Kalevalabyn
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria