Hoppa till huvudinnehåll

Naturkosmetik - skönhet med gott samvete

Har du funderat på hur naturlig din ”naturligt hallondoftande” duschtvål egentligen är? Den trista sanningen är att all möjlig och långt ifrån naturlig smörja säljs som naturkosmetik. Men det ska det bli ändring på, om entusiasterna får som de vill.

Idag finns det inga regler för marknadsföring av så kallad naturkosmetik. Det är fritt fram för tillverkarna att rida på imagen av naturlighet, också om det enbart handlar om ett marknadsföringstrick utan koppling till verkligheten.

Men hur definieras då ”riktig” naturkosmetik? Det finns det internationellt godkända kriterier på. Kortfattat handlar det om att produkten på alla tänkbara sätt är så naturlig, ekologisk och etisk som möjligt, säger Maylis Karjalainen på föreningen Pro Naturkosmetik rf.

Kortfattat handlar det om att produkten på alla tänkbara sätt är så naturlig, ekologisk och etisk som möjligt

Bland annat är ingredienser som härstammar från oljeindustrin förbjudna, eftersom olja är en icke-förnybar råvara. I praktiken är alltså exempelvis paraffin och vaselin förbjudna i naturkosmetika. Dessutom är alla syntetiska färg- och doftämnen på det förbjudnas lista, liksom syntetiska konserveringsmedel. Dessutom ska naturkosmetika i mån av möjlighet tillverkas av ekologiskt producerade ingredienser och så ska till exempel förpackningarna belasta naturen så lite som möjligt. Djurförsök är naturligtvis också uteslutna.

Hudvänligt

För den miljömedvetna är alltså naturkosmetika ett bra val, men också med tanke på den egna hälsan kan naturkosmetik vara vettigt, säger Maylis Karjalainen.

- Väldigt många är allergiska mot doftämnen, men då handlar det oftast om just syntetiska dofter. Många reagerar på att doften i naturkosmetika kan vara väldigt stark, men då ska man komma ihåg att det handlar om naturliga aromer, som först är starka, men ganska snabbt blir svagare på huden, säger Maylis Karjalainen på Pro Naturkosmetik.

Om en rynkkräm som uppfyller kriterierna för naturkosmetik sedan är lika utslätande som en vanlig kräm är svårt att säga. Här gäller det samma som för all annan kosmetik – att prova sig fram.

Klara regler

Idag är utbudet av naturkosmetik ganska litet i Finland. Det finns kring tio märken som uppfyller kriterierna, och det är inte sagt att du hittar produkterna på det lokala varuhuset. Det här hänger dels ihop med att de som utvecklat naturkosmetik inte alltid har varit så bra på marknadsföring, utan hellre sysslat med grönt filosoferande. Dels hänger det här också ihop med att de stora, så kallade tekniska tillverkarna, i sin tur har varit duktiga businessmän, som utan dubier har utnyttjat en del av naturkosmetikens argument – utan att ändå uppfylla kriterierna.

Men om föreningen för naturkosmetik får sina krav igenom så reds den här djungeln snart ut.

- Vi vill att någon myndighet går igenom marknadsföringen av kosmetika och definierar vad man får kalla naturkosmetik och vad som inte får säljas med sådana hänvisningar, säger Maylis Karjalainen.

Men redan nu kan alltså den medvetna konsumenten göra val. Det kräver att man läser på lite.