Hoppa till huvudinnehåll

Mat med mersmak: Urbenad lammstek

I Mat med mersmak används igen fina råvaror. En fin lammbit som benas ur och fylls med allehanda godsaker och äts med potatisgratäng.

Kocken Bertel Lindvik sätter inte vitlök i lamm på grund av att så många inte tycker om det. Fråga gärna på förhand om vitlök och lämna bort vitlöken om man inte vet, säger Lindvik.

I stället använder Bertel Lindvik rosmarin, persilja, salt och peppar. Bertel Lindvik binder ihop steken, medan redaktör Tor Ahlstrand står tafatt bredvid.

Till detta gör Bertel Lindvik en enkel potatisgratäng med grädde och ost. Tor Ahlstrand verkar inte hänga med riktigt, utan får kanske representera den hjälplösa tittaren. Han bekymrar sig bland annat för att Bertel Lindvik inte följer något recept.

Bertel Lindvik använder inte underliga och främmande kryddor, utan tar fram det inhemska.

Text: Ida Fellman

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet