Hoppa till huvudinnehåll

Rullgardin med eget mönster

Rullgardin med skuggmönster
Med lite textilfärg kan du enkelt förvandla en tråkig rullgardin till en vacker inredningsdetalj. Har du en trist betongvägg utanför ditt fönster så kan du skapa en skuggillusion av trädgrenar eller annan växtlighet. Plocka lite intressanta kvistar, blad och gräs och testa dig fram till ett alldeles eget mönster.

Lee samlar kvistar och växter
Du behöver:

    Rullgardin
    Textilfärg
    Kvistar/blad/blommor
    OH-projektor
    Blyertspenna och penslar

Projicera växterna på gardinenPröva dig fram till en intressant komposition
Så här gör du:
1. Ta en tur runt området där du bor och samla ihop torkade växter och blad, kvistar, fröställningar och annat intressant. Gärna sådant som är knotigt och spretigt.

Rita av konturerna med blyerts

2. Häng upp rullgardinen på en slät vägg.

3. Rigga upp OH-projektorn och belys rullgardinen. Testa dig fram med de olika växtdelarna tills du hittar ett mönster du gillar. Tänk på att det gärna får vara lite skillnad i storlek och höjd och att det gärna får finnas en rörelse och riktning i mönstret.

4. Rita av konturerna på rullgardinen med blyertspenna.

Blanda till en lämplig nyans i textilfärg

5. Ta ner rullgardinen och måla på golvet om du är rädd att färgen ska rinna. Blanda till en önskad nyans med textilfärger. Lee försökte blanda en grågrön nyans för att ytterligare öka illusionen av skuggor.

Det är lättare att måla på glovet

6. Måla mönstret på gardinen, var noga med kanterna så att de blir snygga. Låt torka och måla eventuellt ett till varv för att få en helt täckande färg.

Tips:Till barnrummet kan man göra flera olika mindre rullgardiner som man kan fästa i golv och tak så att man kan skapa små kulisser för olika lekar, tex måla en brandstation, kiosk, teater. Då kan man med fördel klippa upp hål för fönster/kiosklucka i gardinen så att man kan leka bakom och framför.

(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk