Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården i Danmark lamslagen

Omkring 100 000 sjukskötare och åldringsvårdare i Danmark gick i strejk i natt med krav på högre lön.

Akuta fall kommer fortsättningsvis att kunna behandlas vid sjukhusen, men operationer och andra åtgärder som inte är brådskande har skjutits på framtiden. En del hälsovårdscentraler och sjukhusavdelningar har varit tvungna att stänga på grund av strejken.

Med strejken vill sjukskötarna driva igenom sina krav på högre löner. Arbetsgivaren har tidigare erbjudit en löneförhöjning på 12,8 procent på tre år, men skötarna vill ha en höjning på 15 procent.

Sjukskötarna kräver att vårdspersonal i den offentliga sektorn på längre sikt ska ha lika lön som privatanställda med samma utbildning.

Liksom i Finland utlovades de offentligt anställda högre löner under riksdagsvalet i november. Men pengarna har inte räckt till. Regeringen hoppas att parterna ska kunna lösa konflikten sinsemellan, utan någon politisk inblandning.

Enligt planerna skulle strejken ha brutit ut redan i början av april, men då fortsatte förhandlingarna med hjälp av en medlare. Något resultat nåddes inte och därför inleddes strejken i natt.

(Av Charlotta Hedman)

 • Nöjesparkattraktion gick sönder i USA – en dog, flera skadades

  Del av maskinen Fireball gick sönder och föll ner i marken.

  Minst en person har dött och flera skadats efter att en attraktion gått sönder i en nöjespark i Columbus i delstaten Ohio i USA. Bland annat CNN rapporterar om olyckan som skedde på onsdagskvällen innan halv åtta lokal tid.

 • Putin kommer till Finland - följ med läget live

  Putin är i Nyslott idag.

  Rysslands president Vladimir Putin gör ett officiellt statsbesök till Finland i dag. President Sauli Niinistö tar emot Putin i Punkaharju i Nyslott. Besöket hedrar också det hundraåriga Finland.

 • Stor lagerbyggnad brinner i Reso

  Flera enheter är på plats för att släcka branden.

  En stor lagerbyggnad brinner för tillfället i Reso på Vanha Nuorikkalantie. Rökbildningen är kraftig och orsakar rökbesvär i Kerrola, Varppeenseutu och Kerttula. Allmänheten ombeds undvika vägen för tillfället.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes