Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården i Danmark lamslagen

Omkring 100 000 sjukskötare och åldringsvårdare i Danmark gick i strejk i natt med krav på högre lön.

Akuta fall kommer fortsättningsvis att kunna behandlas vid sjukhusen, men operationer och andra åtgärder som inte är brådskande har skjutits på framtiden. En del hälsovårdscentraler och sjukhusavdelningar har varit tvungna att stänga på grund av strejken.

Med strejken vill sjukskötarna driva igenom sina krav på högre löner. Arbetsgivaren har tidigare erbjudit en löneförhöjning på 12,8 procent på tre år, men skötarna vill ha en höjning på 15 procent.

Sjukskötarna kräver att vårdspersonal i den offentliga sektorn på längre sikt ska ha lika lön som privatanställda med samma utbildning.

Liksom i Finland utlovades de offentligt anställda högre löner under riksdagsvalet i november. Men pengarna har inte räckt till. Regeringen hoppas att parterna ska kunna lösa konflikten sinsemellan, utan någon politisk inblandning.

Enligt planerna skulle strejken ha brutit ut redan i början av april, men då fortsatte förhandlingarna med hjälp av en medlare. Något resultat nåddes inte och därför inleddes strejken i natt.

(Av Charlotta Hedman)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes