Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården i Danmark lamslagen

Omkring 100 000 sjukskötare och åldringsvårdare i Danmark gick i strejk i natt med krav på högre lön.

Akuta fall kommer fortsättningsvis att kunna behandlas vid sjukhusen, men operationer och andra åtgärder som inte är brådskande har skjutits på framtiden. En del hälsovårdscentraler och sjukhusavdelningar har varit tvungna att stänga på grund av strejken.

Med strejken vill sjukskötarna driva igenom sina krav på högre löner. Arbetsgivaren har tidigare erbjudit en löneförhöjning på 12,8 procent på tre år, men skötarna vill ha en höjning på 15 procent.

Sjukskötarna kräver att vårdspersonal i den offentliga sektorn på längre sikt ska ha lika lön som privatanställda med samma utbildning.

Liksom i Finland utlovades de offentligt anställda högre löner under riksdagsvalet i november. Men pengarna har inte räckt till. Regeringen hoppas att parterna ska kunna lösa konflikten sinsemellan, utan någon politisk inblandning.

Enligt planerna skulle strejken ha brutit ut redan i början av april, men då fortsatte förhandlingarna med hjälp av en medlare. Något resultat nåddes inte och därför inleddes strejken i natt.

(Av Charlotta Hedman)

 • Kimi Räikkönen.

  Experten ger Räikkönen stöd: Lika bra som när han vann VM-titeln

  af Petersens: "Kimi har aldrig tappat känslan för att köra.”

  Kimi Räikkönen fick en välkommen framgång efter den tuffa starten. ”Det är lätt att stå utanför och kritisera. Kimi har aldrig tappat känslan för att köra”, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

 • Lauri Marjamäki.

  Marjamäki om matchvinnaren Osala: Var väldigt bra

  Förbundskaptenen var mycket nöjd med Oskar Osalas enhet.

  Fjärdekedjan avgjorde, fjärdekedjan försvarade ledningen. Lauri Marjamäki var riktigt nöjd med Oskar Osalas enhet. ”De gjorde mycket bra.”

 • Kethen Miekka, Britt-Marie Mastokangas och Jessim Al-Kahili.

  "Det finns inget dåligt väder"

  De firar valborg i husvagn i Fäboda.

  Kethen Miekka och Britt-Marie Mastokangas firar valborgsmässoafton ute på campingområdet i Fäboda. Det är ingen trängsel, men de stortrivs.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes