Hoppa till huvudinnehåll

Studentkravaller i Norden

Också i Norden demonstrerade man flitigt, särskilt bland studenter.

Här får vi i två klipp ta del av demonstrationer i Stockholm och Köpenhamns universitet.

I Stockholm ville man störta hela samhällsapparaten, ockupera Konserthuset, Operan och Centralstation. Polisen drev studenterna tillbaka, flera skadades. Statsminister Tage Erlander menar att våld trappar upp våld.

Bakgrunden till studentupproret var kanslers förslag om strängare regler för studierna. Studenter som tillhörde Vänsterpartiet kommunisterna startade demonstrationen, men stöddes av liberala och höger.

Studenterna vill inbjuda arbetare till demonstrationen, men då man ville höja en röd revolutionsfana utbröt slagsmål mellan höger och vänstergrupperna. Man vill få tillstånd samma som i Paris - att arbetarna skall strejka. Man bör använda våld när det behövs våld, säger en student.

Vid universitet i Köpenhamn har man en mysig demonstration. En student i håller ett tal om att detta inte är larm och bråk, utan ett försök att införa demokrati och samvete vid universitet. Danskarna barrikaderade sig med allt det viktigaste, för danska studenter inkluderade detta även öl.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet