Hoppa till huvudinnehåll

Dekorera skottkärra

En grön skottkärra dekorerad med vita blommor, lastad med en hink med vita vårblommor, en vattenkanna i zink och en grep.
Pigga upp din skottkärra med blommor. En grön skottkärra dekorerad med vita blommor, lastad med en hink med vita vårblommor, en vattenkanna i zink och en grep. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Skottkärra,trädgårdsskötsel (arbete),Gör-det-själv,redskap,trädgårdsprodukter

Hemma hos en glad och ivrig trädgårdsentusiast används skottkärran rätt mycket. Då den inte används göms den in i eller bakom trädgårdsskjulet. Varför inte måla skottkärran i glada färger och vackra mönster så att den istället blir ett dekorativt inslag i trädgården? Äntligen får skottkärran vara med!

Material
Materiallista:

  skottkärra, t ex en sådan som man bygger ihop själv, gärna galvaniserad
  tvättmedel mot fett och olja
  rostskyddsfärg
  målfärger för metall, till bottenfärg och mönster
  penslar
  ev. blyertspenna, målartejp eller schabloner

Lee och Catharina planerar sina målningar
Gör så här:
- Tvätta alla skottkärrsdelar rena från eventuellt fett och olja.

Rostskydd och bottenfärg
- Måla alla galvaniserade delar med rostskyddsfärg, det gör att bottenfärgen fastnar bättre. Vi målade endast undre sidan på skottkärrorna.

Här blandas redan dekorationsfärg
- När rostskyddsfärgen har torkat målar du bottenfärgen, vi valde grönt och lila. Även handtagen fick samma färg.

Lees mönsterCatharinas mönster
- När bottenfärgen har torkat är det dags för mönstret. Man kan måla direkt med pensel på fri hand om man vill, men enklare är det att först rita mönstret med blyertspenna. Därefter fyller du i konturerna med målfärg. Du kan också använda målartejp eller schabloner för att få ett vackert mönster.

Skruva ihop
- När mönsterfärgen har torkat är det bara att skruva ihop skottkärran, så är den färdig.

En grön skottkärra dekorerad med vita blommor, lastad med en hink med vita vårblommor, en vattenkanna i zink och en grep.
En fin skottkärra får gärna stå framme. En grön skottkärra dekorerad med vita blommor, lastad med en hink med vita vårblommor, en vattenkanna i zink och en grep. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Skottkärra,trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsarbete,redskap,Gör-det-själv

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård