Hoppa till huvudinnehåll

Brottsgäng bakom ekonomiska brott

Den ekonomiska brottsligheten har allt i allt större utsträckning organiserade krafter bakom sig, visar en utredning från centralkriminalpolisen. I vart tionde fall ligger organiserad verksamhet bakom.

För tillfället undersöker polisen en stor skattebedrägerihärva, där huvudaktörerna tros tillhöra en kriminell liga med anknytning till motorcykelgäng. Förra veckan greps flera misstänkta, som tillhör organiserade brottsgäng.

Den organiserade brottsligheten som en del av de ekonomiska brotten är ett relativt nytt fenomen. Hittills har organiserad brottslighet kopplats ihop med narkotika- och våldsbrott.

Kopplingen märks också inom byggbranschen, där skumma entreprenader drivs av en brottsling som klassas som hårda klassens förövare.

De organiserade kriminella gruppernas antal i Finland uppskattas till omkring 80 med omkring tusen medlemmar. Förutom inom byggbranschen har brottsligheten också spridit sig till tranportbranschen.

Myndigheterna oroar sig för att organiserad brottslighet sprider sig ytterligare i samhället. Därför har man effektiverat uppföljningen av gruppernas verksamhet redan under två års tid.

(Av Pamela Friström)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi