Hoppa till huvudinnehåll

Betongplattor för lusthusgolvet

En blomsterslinga slingrar sig över lusthusets golv
Att gjuta egna betongplattor är en ganska omständlig affär. Om man ändå vågar ge sig i kast med projektet har man alla tiders möjlighet att åstadkomma riktigt personliga plattor. Catharina har planerat en blomsterslinga för Strömsölusthusets betonggolv. Mosaiken slingrar sig genom lusthuset, både utanför och inne i huset.

Catharinas ritning över plattornas mönster
Det här behöver du:

 • torrbetong
 • vatten
 • betongblandare
 • skottkärra
 • spade
 • bräde
 • murslev, spatel
 • hammareMaterial till dekoration:

 • kakel i olika färger, t. ex vitt, turkos, rosa och vinrött
 • krukskärvor av rödlera
 • turkosa mosaikbitar
 • gröna glaskulor
 • gröna och bruna flaskbottnar (en glasmästare skar av våra flaskor)
 • värmeljusglas, grönt, brunt och orange (måste ha låg kant)

Trälister bildar rutor i ramenJim och Catharina bygger gjutformen för plattorna
1. Mät upp området som skall plattläggas. Bestäm storleken på plattorna, helst så att inga plattor behöver kapas när de sedan läggs på plats. Räkna med skarvarna!

2. Rita en ritning över området med de exakta måtten. Rita också in dekorationsmönstret på ritningen.

3. Bygg ett rutverk av trälister på en slät och plan yta med plast under. Rutorna ska vara lika stora som de planerade betongplattorna. Catharina och Jim gjorde hela plattläggningen på samma område. På det sättet blev det enkelt att placera ut dekorationerna på rätt ställe.

Jim och Catharina gjuter in hönsnät som armeringJim och Catharina slätar ut plattorna


4. Blanda torrbetongen med vatten i betongblandaren. När betongen är färdigblandad häller du den i skottkärran och därefter i rutverket.

5. Fyll först bara hälften av rutan med betong, lägg sedan i en bit kycklingnät som armering. Därefter fyller du hela rutan med betong och jämnar ytan med brädet. Brädet ska gärna vara så långt att det når över några rutor. Med brädet kan du åstadkomma en lite riven yta. Använd mursleven om du vill ha en slätare yta. Fyll bara några rutor åt gången och börja lägga på dekorationerna så fort som möjligt.

Catharina knackar sönder kakelCatharina gör en blomma

6. Slå sönder kakelplattorna och forma dem med hammaren så de passar in i ditt mönster. Det är litet trixigt men du kommer snart på hur du ska göra.

7. Lägg först det allra viktigaste i mönstret, i vårt fall var det mitten på blommorna. Flaskbottnar och värmeljusglas fylls först med betong innan de trycks ner i plattan. Sedan placeras kakelbitar och krukskärvor ut till själva blomman. Tryck ner bitarna så att de ligger i plan med betongytan. Dra betong mot kanterna med spateln. Inga kanter får sticka upp från betongen.

8. Fortsätt sedan med det som binder samman mönstret från platta till platta. Catharina gjorde blomrankor och blad av mosaikbitar och glaskulor.Jim gjuter plattor och Catharina dekorerar anefter
Blomma och girland
Blomma och girlandBetongplattor på hög
9. När betongen har härdat och torkat i några dagar, ska plattorna lösgöras från rutverket. Börja i ena änden. Vänd plattorna upp och ner och märk dem med en nummerkod. Skriv in samma kod på ritningen, så är det sedan enklare att lägga plattorna på sin slutliga plats.

Johan och Jim ser till att golvet blir plantSättsand på lusthustgolvet


10. Innan plattorna placerades ut i lusthuset hällde Johan ett lager med grus på grundsulan. Gruset packades med en markvibrator.

11. Lägg en markduk ovanpå gruset och häll sedan ut sättsanden. Packa sanden med markvibrator och kratta ut sandlagret riktigt jämnt och plant. Kolla med vattenpass!

12. Placera ut plattorna enligt mönstret. Sopa ut lös sättsand över plattorna så att fogarna mellan plattorna fylls. Sopa bort överlopps sand.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.