Hoppa till huvudinnehåll

Spänning på stafettkarnevalen 1978

Följ med till Olympiastadion 1978 och se skolornas spännande stafetter.

Den första masstafetten är 20 x 80 m högstadiepojkar. Munksnäs vinner och får en ny rekordtid, sedan kommer Botby och Mattliden.

I 4 x 100 m flickor i gymnasier och fackskolor vinner Vörå samgymnasium, följd av Hangö och Pedersöre.

Vi får också se en final med lågstadieskolor, 8 x 50 m mixed. Bonäs från Jakobstad vinner.

Sedan kommer en skottkärrestafett med rockmusiker och skivproducenter där bland annat Virve (Vicky) Rosti och Georg Dolivo från Hiltuset och gruppen Easy springer.

Och till sist masstafetten 20 x 80 meter flickor från högstadier som blir en riktig nagelbitare. Munksnäs löper starkt hela tiden, men på slutsträckorna kommer Oxhamns skola upp i ledning. Munksnäs ankarlöpare snubblar och faller dessutom en meter från mållinjen, men kravlar in som tvåa ändå.

Vi får också glimtar av hejarklackar och pausmusik med gruppen Easy.

Läs mera:

Högstadielickorna tog hem ännu ett masstafettsguld till Winellska skolan.

Stafettkarnevalen i åttio klipp – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Stafettkarnevalen är en unik tillställning där alla skolor i Svenskfinland deltar i löptävlingar tillsammans. Den första Stafettkarnevalen ordnades 1961. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Löp med oss genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Julkalender med Bärtil (2006)

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

 • Tomteskolan (1997)

  I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

  I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet